ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бил Гейтс нарича GPT AI най-голямото постижение от 1980 г. насам

Един от основателите на технологичната корпорация Microsoft – Бил Гейтс, заяви, че моделът на изкуствен интелект GPT от стартъпа OpenAI е най-революционното постижение в областта на технологиите през последните 50 години. За това той говори за това в личния си блог.

“Цялото изживяване беше поразително. Знаех, че току-що видях най-важния напредък в технологиите след графичния потребителски интерфейс”, подчертава милиардерът.

Според Бил Гейтс опитът от общуването с AI чрез софтуерната среда на chatbot е бил сравним с това, когато за първи път е видял модерната графична десктоп среда (GUI) през 1980 година. Той обяснява, че до този момент хората са използвали компютрите си чрез командния ред и Windows с графичен дизайн е успял да промени този формат.

“Развитието на AI е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон. Това ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават медицински грижи и общуват помежду си”, сигурен е Гейтс.

Според бизнесмена цели индустрии ще се преориентират около AI, а компаниите ще се различават по това колко добре го използват.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс похвали появата на чат бот с изкуствен интелект ChatGPT. В интервю за германския вестник Handelsblatt той подчертава, че подобна технология “ще промени нашия свят към по-добро”. “Досега изкуственият интелект можеше да чете и пише, но не можеше да разбере съдържанието. Нови програми като ChatGPT ще направят много офис задачи по-ефективни, като помагат със сметки или писма”, добавя той.

В интервю за Forbes той сравнява ChatGPT на OpenAI с изобретяването на интернет и компютъра. Според него чатботът може да действа като учител по математика и да помага с медицински съвети на хора, които не могат да отидат на лекар. “Това е най-горещата тема за 2023 г.”, сигурен е Бил Гейтс.

През януари Microsoft обяви многомилиардна инвестиция в OpenAI. Американската корпорация вече представи актуализирана търсачка Bing, създадена в сътрудничество с OpenAI, която има вградена собствена версия на чат бота ChatGPT.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст