ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Във Велико Търново отбелязват деня на града

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март стар стил)  1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици, посочват от общината.

Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 година.

Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март (стар стил). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани.

За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества.

За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с програма, която се провежда няколко дни.

Община Велико Търново е подготвила празнична програма за целия ден. Тя започна с празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“ в църква „Св. 40 мъченици”.

Празникът ще завърши с аудио-визуален спектакъл „ЦаревградТърнов- звук и светлина“ и празнични фойерверки.

Велико Търново е бил столица на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878-1879 година. През Средновековието носи името Търновград, като постепенно става известен с наименованието Търново. На 27 юли 1965 г. пред него е добавено „Велико“[ в чест на предишната слава на града.

Благодарение на живописното си разположение, богатото си културно-историческо наследство и възможностите за културен туризъм Велико Търново е важен туристически център.

Градът е разположен в подножието на Стара планина върху историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света гора. Между тях река Янтра вие красивите си завои, в които се оглеждат старите къщи на града.

През 1879 г. в града се провежда Учредителното събрание, което поставя началото на Третата българска държава. Пазител на града е Свети Патриарх Евтимий, чийто паметник се издига над сградата на Великотърновския университет.

Връх на антарктическия остров Ливингстън е наименуван Търново в чест на старата столица на България.

С решение на Народното събрание, от 16 април 2019 г. град Велико Търново е обявен за историческа и духовна столица на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст