ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел най-после проумя, че трябва да се заеме с охраната на границата ни/си

Брюкселските чиновници най-сетне разбраха, че трябва да се заемат пряко с охраната на границата ни с Турция, защото нито нелегалната миграция към Запада е спряла, нито бизнесът на каналджиите е замрял.

Най-после Европейската комисия обяви (в понеделник, 20 март), че стартира пилотен проект с България за подобряване на охраната на общите граници. Страната ни ще прилага мерки за ускорена оценка на молбите за убежище и за връщането на онези, чиито искания са били отхвърлени. За целта Комисията ще осигури техническа подкрепа и съдействие от основните агенции в ЕС, занимаващи се проблеми на вътрешните работи – Агенцията на ЕС в областта на убежището, Европол и Фронтекс. Целта е

да се повиши наблюдението и бързото реагиране.

В ход е и друго полезно за страната ни решение – ЕК и правителството трябва да завършат оценката на нуждите, за да може Брюксел да ни предостави финансова подкрепа. Досега управляващите изтъкваха като причина за инцидентите по границата липсата на пари – за повече обучени кадри, видеонаблюдение и друго техническо оборудване. Сега са на път да получат и пари, и подкрепа. 

 “Проектът се основава на опита на България, включително на отличното ѝ сътрудничество със Сърбия, Турция и други съседни държави, както и с агенциите на ЕС, действащи у нас”, се казва в съобщението на Европейската комисия.

Това решение бе взето, след като все повече европейски политици започнаха да укоряват Брюксел, че

охраната на външните граници е общ въпрос за целия ЕС,

а не само български.

Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви през януари, че ЕК трябва да ни отпусне 2 млрд. евро за нова гранична ограда, като само месец по-рано ни поряза за Шенген.

В това „порязване“ имаше и положетелен аспект, защото политиците ни се заеха наистина сериозно да търсят решения за охраната на границата и бяха проведени десетки акции срещу нелегалната миграция. Явно на родна почва работим най-добре

като ни следят отвън и постоянно ни дърпат ушите.

От друга страна обаче си е бая обидно, че някой непрекъснато – макар и индиректно – ни дудне на главата, че не се справяме с проблемите по границите. И то от години, а не от вчера или онзи ден.

Тъпото е, че докато държавата ни се наумува, каналджиите ни стават все по-изобретателни и започнаха да включват в бизнеса и труженици от други професии. Само преди седмица, заради участие в каналджийство, полицията задържа

бременна в седмия месец лекарка и професионален военнослужещ.

Акцията е проведена в Хасковско и до нея се е стигнало след неколкомесечна разработка на “Военна полиция”.

Вътрешният министър Иван Демерджиев твърди, че нелегалният трафик у нас намалява, а България вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охрана на границата с Турция. Сега се водят преговори за техническото обезпечаване на останалите 110 км от границата, които все още не са обезпечени. Очакванията ни са да получим автомобили и средства за техническа защита по въздух и суша.

В началото на месеца, след посещение в Брюксел, вътрешният министър обяви, че

вместо яка ограда, по границата ще има камери и дронове.

Тогава доста коментатори в интернет форумите споделиха, че това решение едва ли ще свърши работа, защото камерите и дроновете трудно биха спрели мигрантска тълпа от 300-400 души, които са се втурнали да пресича незаконно границата ни. За тълпи от по 1000-3000 души е по-добре да не отваряме приказка.

Истината е много простичка: камерите и дроновете могат само да констатират нарушението и… нищо повече. Дори и да струват по 500 000 евро бройката. Така че, ако Брюксел сбъдне въжделенията ни за повече дронове и камери, единственото ни спасение си остава… голата истина, която – колкото и да е тъжна – все пак решава “този” проблем засега:

99% от мигрантите не желаят да останат в България, защото тук нищо добро не ги чака.

Повечето от тях искат да живеят в Германия или Франция, където не ги екстрадират дори и молбите им за убежище са отхвърлени със съдебен акт. Има стотици хиляди такива случаи в Западна Европа, затова Комисията настоява да се засилят депортациите на хора без право на убежище.

Незаконната миграция е огромен проблем за целия ЕС, а държавите членки с външни граници, каквато е България, все още са част от решението. Затова е особено важно парите, които отпуска ЕС, и помощта, която предлага, да не отидат на вятъра. За пореден път…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст