ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пускат за обществено обсъждане наредбата за проследяване на цените

“Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качеството, количествата и за цените включително.” Това заяви пред NOVA служебният министър на земеделието Явор Гечев. Системата ще следи всички вносни храни по пътя им към българския потребител.

Според Гечев подобен регистър би бил много полезен по няколко причини. В случай, че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите ще могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Друго предимство е, че се улеснява контролът върху търговците.

Министърът обясни и как ще се бори държавата с нелоялните търговски практики. “Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това Комисията за защита на потребителя и Комисията за защита на конкуренцията за този по-голям марж”, каза той. И уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

Гечев призна, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ресорното ведомство прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен. “Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена”, отбеляза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст