ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Владимир Длоухи е новият президент на Европалати

Асоциацията на европейските търговски палати (Европалати) има нов председател – Владимир Длоухи. Той ще ръководи организацията до края на 2023 г. след оттеглянето от поста на досегашния председател Люк Фрийден, който има ангажименти към една от политическите партии в Люксембург и изборите през октомври.

Владимир Длоухи е заместник-председател на Европалати от 2020 година. Той е начело на Комитета за устойчивост в организацията.

Длоухи бе избран единодушно на общото събрание. Като президент на Европалати Длоухи заяви, че ще продължи работата в посока повишаване на европейската конкурентоспособност. „Не можем просто да наблюдаваме как глобалният растеж се случва извън Европейския съюз. Предприятията ни се нуждаят от благоприятни и предвидими рамкови условия, за да работят в Европа и да бъдат конкурентоспособни на международно ниво“, отбелязва той.

Новият председател на Европалати сподели, че ще постави основен приоритет върху гарантиране възможностите за предприемачите, засегнати от енергийната криза и други значими предизвикателства, да въвеждат иновации, да инвестират, да създават работни места, да търгуват, с една основна цел – стимулиране и възстановяване на устойчив растеж за Европа.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов взе участие в общото събрание на Европалати, проведено в хибриден вариант – присъствено в Стокхолм и онлайн. Досегашният председател Люк Фрийден направи обзор на предизвикателствата и постиженията от началото на неговия мандат през януари 2022 година.

Владимир Длоухи е чешки икономист с опит в бизнеса, науката и политиката. Осем години е бил част от чешкото правителство като основен водач на чешката икономическа трансформация. Бил е министър на икономиката на Чехословакия до 1992 г., а след това министър на индустрията и търговията на Чехия.  Освен това, Длоухи участва в ръководството на големи международни компании, до скоро е заемал поста председател на Чешката търговска камара. Той е член на международни think-thank организации и Националния икономически съвет към правителството на Чешката република.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст