ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гръцкият премиер обяви парламентарни избори за май

Парламентарните избори в Гърция ще се проведат през май. Това съобщи премиерът Кириакос Мицотакис в интервю за телевизионния канал Алфа.

“Мога да кажа с увереност, че изборите ще се проведат през май. Няма да има избори през юли. Би било немислимо да се каже, че изборите ще се проведат през юли, защото може да се наложи втори вот, най-вероятно. няма да провеждаме избори през август”, е отбелязал той.

Четиригодишният мандат на сегашното правителство изтича на 7 юли и се очакваше премиерът да обяви предсрочни избори през април. Жп инцидентът в нощта на 1 март, който уби 57 души и рани десетки, обаче доведе до спад в рейтинга на управляващата дясноцентристка партия “Нова демокрация”, водена от Мицотакис.

Управляващата партия може да не получи мнозинство в парламента на първия тур на изборите през май, което би й позволило да състави самостоятелно правителство. Затова според наблюдатели ще се наложи втори тур, който може да се състои през юли.

Гърция е парламентарна република. Конституцията на страната е приета на 11 юни 1975 година. 

Висшият законодателен орган в страната е парламентът – Камарата на представителите, състояща се от 300 избрани чрез пряко тайно гласуване депутати. Изпълнителната власт принадлежи на президента на страната и правителството начело с министър-председателя.

Държавният глава – президентът, се избира от парламента за срок от 5 години на специална сесия на Камарата на представителите. Функциите му са силно ограничени. Всъщност, ролята му е сведена до минимум.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст