ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Около 200 българи имат имоти в Дубай, проверява се дали дължат данъци

Около 200 български граждани имат имоти в Дубай. Това заяви пред БНТ директорът на Националната агенция за приходите Борис Михайлов. Правят се ревизии, които трябва да установят дали се дължат данъци за имотите там. “23-ма българи са проверени с имоти в Дубай, 21 са завършили. Проверки са правени, а не ревизии. Четири ревизии има, по които от едната все още чакаме от Дубай информация. Засега са установени като общ размер някъде около сто и нещо хиляди, не беше кой знае каква сума, за да се досъберат и мисля, че в хода на ревизиите ще бъдат събрани тези приходи”, поясни Михайлов.

По думите му към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от миналата година. “Много по-голяма е събираемостта от миналата година, но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре с 752 милиона в повече. Цифрите са това”, уточни шефът на приходната агенция.

За 2022 г. приходите на Агенция “Митници” били рекордни – близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което дава над 42% приход в държавния бюджет, заяви шефът на агенцията Павел Геренски. “Към днешна дата имаме с почти пълна увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на миналата година. Приходите на агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или не събира приходите”, подчерта той. И отчете, че половината от приходите на митниците се генерират от събрания от агенцията акциз. Ставките върху акцизните продукти като цигари, алкохол и енергийни продукти са специфични, т.е. върху физическите обеми освободени за потребление стоки, а не върху стойността. Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост. Геренски даде пример с цигарите, където има ръст за последните три години на количествата, освободени за потребление във физическо изражение.

Според Борис Михайлов над 1000 фирми са големите данъкоплатци и там се възстановяват основните суми от ДДС. В последно време има 400 млн. лева възстановяване, но това не може да се отчита като нещо странно, поясни той.

“Във връзка с “чадърите” – може да е имало някога, но сега няма. За пръв път “Лукойл” внесе по време на служебния кабинет миналата година един път 18 млн. и 900 хиляди лева и след това внесе още 72 млн. лева. Това се случва за пръв път от 2007 г. Досега “Лукойл” не е внасял пари. 18-те милиона са корпоративен данък, а 72 милиона са солидарната вноска, която е върху свръхпечалбата”, обясни шефът на НАП.

За борбата с корупцията в администрацията, Павел Геренски посочи, че политиката на Агенция “Митници” е нулева толерантност и пълна откритост.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст