ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изкуственият интелект започна да лишава програмистите от работа

Създателите на технологични стартиращи компании започнаха да отказват да наемат програмисти и преминаха към чатбота ChatGPT AI вместо техните услуги. Това съобщава изданието Vice.

Отбелязва се, че GPT-4, най-новата версия на езиков модел OpenAI, върху който е изграден ChatGPT, успя да създаде прости приложения след получаване на поръчки, написани на говорим английски.

Джо Пъркинс, основател на финансов стартъп за подпомагане на рискови инвеститори, описва как е използвал GPT-4, за да напише код за пет микроуслуги в нов проект. Например, опитен разработчик беше готов да направи тези услуги за две седмици и 5000 лири. „GPT-4 направи същото за три часа и за 11 цента“, отбелязва бизнесменът. „Той не само написа скриптове за услугите, но също така предостави инструкции стъпка по стъпка за настройка и работа. Не разбрах част от кода, затова помолих за коментари. Всичко се оказа много просто“, отбелязва Пъркинс.

Друг бизнесмен, който няма техническо образование, но работи с програмисти, успя да направи разширение за браузъра Google Chrome за 15 минути, което позволява на потребителите да превеждат избран текст на всеки език.

„Винаги съм искал да създавам, но никога не съм успявал да платя на разработчик или да намеря време да се науча сам да кодирам. Без сянка на съмнение, това значително ще демократизира кодирането“, посочва той.

Друг експерт коментира, че изкуственият интелект (AI) ще бъде въведен в компаниите, за да замени програмистите за писане на код, но няма да замени хората във всички процеси на разработка.

ИТ специалистите все още не трябва да се страхуват от замяната им със системите с изкуствен интелект във всички процеси на разработка, но AI ще бъде въведен в компаниите, за да замени програмистите за писане на код. Това посочват от T1 Group. „Писането на код отнема от 20 до 50 процента от времето на програмиста в проекти. И тази част от човешката работа е вероятно да бъде заменена. Теоретично, ако се учи от примери за висококачествен код, AI може да израсне до нивото на старши разработчик“, допълват от компанията.

Според експертите, ИТ специалистите ще продължат активно да използват такива базирани на изкуствен интелект инструменти за автоматизация, за да спестят време.

В същото време такива помощници все още не могат да се справят със задачите напълно без човек. Дава се за пример Copilot от Github. „Copilot все още не може да напише програма сам: само 26 процента от кода, генериран автоматично от системата, е одобрен. Това отразява незрелостта на системите с изкуствен интелект като цяло, отбелязват експертите.

Така че програмистите ще продължат да бъдат търсени и в бъдеще за по-сложни задачи: да създадат оригинална архитектура и йерархия от компоненти, да видят връзката им, да разберат значението на всеки софтуерен модул при изпълнението на обща задача.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст