ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ще отпусне 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция

Европейският съюз ще отпусне 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция. Това съобщи пред БНТ главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. “От вчера имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че ЕК е провела съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване и техническо изграждане на нашата граница. Там имаме над 110 км необезпечени технически, другите 200 км. има и там какво да се направи”, посочи той. Парите ще отидат за техника, камери, сензори и автомобили.

След рекордния мигрантски натиск, отчетен през 2022 година, за първите три месеца на тази година има ръст с още 43%.

“Предстои изграждане на оперативна група в рамките на Европол, за да можем по целия маршрут на трафика да обхванем лидери на групировки и вече има резултати в това направление”, отбеляза Тодоров. Хората, които се занимават с нелегален трафик, са от всякакъв произход и слоеве на обществото. Към момента са заловени превозвачи на мигранти от над 18 националности у нас, уточни той.

Главният секретар на МВР коментира и случая с бременната лекарка, заловена да превозва мигранти. Преди дни в интервю за БНТ тя отрече твърденията на вътрешния министър, че в миналото е била залавяна с наркотици. Тодоров я опроверга като заяви, че данните са потвърдени и има образувано досъдебно производство.

Над 80 акции срещу купуването на гласове са инициирани през последните дни, каза още той. Акциите са едновременно срещу нарушаване на изборните права на гражданите и битовата престъпност, тъй като често двата вида престъпления се извършват от един и същи контингент.

Според главния секретар трябва да се повишат наказанията на осъдените за купуване на гласове. “За съжаление, в огромната си част присъдите които следват след акциите са условни след споразумения, което прави отново част от хората в следващите избори участници в този процес. Въпрос на преценка на законодателя е как да коригира наказанията. Моето мнение е, че трябва да се завиши”, подчерта той.

Служителите на МВР също се проверяват за участие в схеми за изборни манипулации. “Указанията, които съм дал към областните директори – ако има и най-малък сигнал за някаква зависимост срещу наш служител, в спешен порядък да се извършва проверката и най-малкото, което може да се случи, е този служител да бъде ротиран в друг район, където няма такива обвързаности”, поясни Тодоров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст