Всички области в страната избраха посланията си за Пилон “Рожен”

Вече са известни посланията към бъдещето, които ще бъдат в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровият Пилон „Рожен” в Родопите.Всички области в страната избраха посланията си за Пилон „Рожен“

Това ще е най-високо знаме на пилон в Европейския съюз. Той ще бъде открит на 13 юли 2023 година, на Роженските поляни – емблематично място за вярата ни в корените и традициите, люлка на общобългарското събитие – Роженският събор.

Церемонията ще бъде последвана от голям концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Тя е един от родолюбците, заедно с Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии, които са изразили безрезервна съпричастност към инициативата и са нейни дарители.

Националната дарителска кампания за 111-метровия монумент на българското знаме „България заслужава!“ е под патронажа на президента Румен Радев, като проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина.

Събирането на посланията, които ще бъдат изписани в основата на пилона, започна през декември 2022 г. със съдействието на Стефан Сабрутев, областен управител на област Смолян, на чиято територия ще бъде издигнат монументът.

Идеята бе всяка от 28-те административни области на страната да избере своето послание. На повечето места символичните завети към следващите поколения българи бяха определени чрез конкурси, някои насочени изцяло към ученици и младежи. Финалните текстове подчертават приноса на всеки регион към развитието на  България и нейната история и култура през вековете.

Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва. 

Ето и коя област кое послание си е избрала:

Благоевград – „Пирин, Рила, Родопите – пазят история, култура и традиции“

Бургас – „Морето не е измислица и щастието съществува“.

Става дума за стих на най-известния бургаски поет Христо Фотев, избран от над 140 предложения, дадени от над 60-те участници в конкурса за послание на област Бургас.

Варна – „Черно море – когато го видите, ще разберете любовта към живота!“

Велико Търново – „Царе и слава, дух, култура и незабрава!“

Видин – „Оттук започва България – посети и остани!“

Враца – „Горди като Балкана, волни като Дунава!“

Габрово – „Традиции, знания, щедрост, усмивки, мечти!“

Добрич – „Там, където думите ухаят на топъл хляб“

Кърджали – „Източните Родопите – път към душата на човека!“

Кюстендил – „Земя на герои – любима и свята…“

Ловеч – „Ако спечеля, печеля за цял народ…“

Монтана – „Чуден северняшки край! Живей, гради и завещай!“

Пазарджик – „Пътят на свободата – април 1876“

Перник – „Сурва“

Плевен – „Българи, да пазим най-големия си капитал – хората!“

Пловдив – „Бъдете задружни, бъдете свободни, бъдете България!“

Разград – „Лудогорие, препускай и лети като Аспарухов кон!“

Русе – „Русе – дух на свобода край европейската река“

Силистра – „Крайдунавска Добруджа – житен клас с дунавски полъх“

Сливен – „Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост!“

Смолян – „Рожен е история, да продължим да я пишем!“

София – „Вяра, надежда и любов“

Софийска област – „Туптящото сърце на България – ритъма на бъдещето!“

Стара Загора – „Древност и дух несломим, с дъх на липи и рози“

Търговище – „Бях, съм и ще бъда във вечността!“

Хасково – „Рожен – потънал в безвремие, в история славна и музика дивна!“

Шумен – „Оттука започва България“

Ямбол – „Ида от древността, отивам в бъдещето

Плочата с днешните завети към бъдещето ще бъде изработена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и така ще наредят училището си сред дарители в националната кампания „България заслужава!”, която е вдъхновена от цитат на Вазов: „България заслужава да се потрудим за нея!“

Двигатели на инициативата са фондация „Наследство в бъдещето“, чиято мисия е да укрепи връзката между поколенията, за да пребъде духовното наследство на България. По тяхна идея е проектът „Най-голямото знаме в България“. Тогава те покриват Родопа планина с най-голямото българско знаме с рекордните размери 21 х 320 метра, площ 7000 кв. метра и тегло от близо 1 тон. Изработването му отнема повече от два месеца, конците, използвани за направата му, тежат повече от 25 кг и са дълги над 35 километра.

„Наследство в бъдещето“ пресъздават този проект три пъти по време на Рожен – на Събора на народното творчество и животновъдството – през 2015 г., 2016 г. и 2019 година.

Какво ще представлява 111-метровият Пилон „Рожен”?

Българският пилон ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз. Флагът ще е поставен на най-висока надморска височина в света – 1430 метра и ще е 14-и по височина в света.

Изборът на три единици не е избран случайно- той символизира пробуждането на духа и новото начало, от което имаме нужда, въплътено в цифрата едно. Планирано е пилонът да се изработва два месеца, да се монтира на терен в продължение на пет дни, като крайният срок за монтажа ще е 1 юни 2023 година.

Както вече стана ясно височината на пилона е 111 метра, диаметърът на основата е 3 метра, а диаметърът на върха – 0.75 метра. Флагът е с размери 40х 25 метра или 1000 квадратни метра. Цялата конструкция ще тежи 55 тона и ще представлява 13 секции с дължина от 8 до 12 метра. За транспортирането й ще са необходими 3 извънгабаритни композиции и 8 стандартни тира. За монтажа ще бъде използван височинен кран – 500 тона със 70 метра стрела. Пилонът трябва да е устойчив на вятър със скорост до 180 км в час.

Изработката на пилона ще струва 395 000 долара, на знамето – 5000 долара, за транспорта ще трябва да се платят 39 000 долара, за фундамента – 50 000 долара. Общата цена на проекта е 489 000 долара.   

Националната дарителска кампания за изграждане на Пилон „Рожен“ продължава и намира все повече последователи.

Пълна информация за инициативата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg,  като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст