“Алтерко” разработва Shelly чипове в партньорство с Espressif Systems

“Алтерко” АД, доставчик на IoT и смарт продукти за интелигентен дом, достига следващия етап в развитието на компанията, като започва разработването на първия си персонализиран Shelly чип. За тази цел компанията ще си партнира с Espressif Systems (Shanghai) Co., Ltd., водещ доставчик на енергийно ефективни Wi-Fi и Bluetooth решения. 

Espressif ще проектира и произведе микроконтролер за използване в IoT устройствата с марката Shelly. Персонализираният чип на Shelly ще разполага с по-голяма памет, позволяваща бъдещи подобрения и разширения на функционалностите, които позволяват взаимосвързаност между широк кръг продукти за интелигентен дом в рамките на една екосистема. 

За разлика от много други марки, Shelly продуктите са съвместими с всички електрически инсталации и не изискват хъб – достатъчна е локална интернет връзка. Освен това устройствата Shelly имат вграден сървър и могат да работят като самостоятелни устройства в локалната мрежа или в облака. 

Espressif Systems е известна като водещ доставчик на Wi-Fi и Bluetooth SoC и е призната за своите серии SoC ESP32 и ESP8266, които се използват широко в AIoT продуктите. Според Тео Суии Ан, основател и главен изпълнителен директор на Espressif Systems, партньорството със Shelly предоставя много технически и маркетингови възможности на Espressif, за да насърчи иновациите в индустрията на интелигентните домове. “Вярваме, че обединявайки силите и ресурсите си, можем да допринесем значително за развитието на IoT технологията и да създадем един по-свързан свят”, отбелязва Тео Суин Ан. 

Волфганг Кирш, изпълнителен директор на “Алтерко”, пък подчертава, че Shelly, отличената с награди продуктова линия за домашна автоматизация на “Алтерко”, е една от най-бързо развиващите се марки за IoT устройства в света, дори най-бързо развиващата се на някои водещи онлайн пазари. А с разработването на първия персонализиран чип компанията превключва на следващата скорост в подхода си да предоставя все по-усъвършенствани и ефективни IoT устройства с още повече функционалности. “Решени сме да останем една крачка пред конкуренцията”, казва Кирш. 

“Със своя опит в проектирането и производството на микроконтролери Espressif е идеалният партньор за съвместното ни разработване на чип Shelly”, категоричен е Димитър Димитров, изпълнителен директор на “Алтерко”. Той не само предлага гъвкавото решение за модулна и поетапна автоматизация според индивидуалните предпочитания, но и открива напълно нови възможности за разработчиците и потребителите. 

Espressif Espressif Systems е публична мултинационална компания за полупроводници, създадена през 2008 г., с офиси в Китай, Чехия, Индия, Сингапур и Бразилия. Тя е фокусирана върху разработването на най-съвременни решения за безжична комуникация, ниска консумация на енергия и AIoT. 

“Алтерко” АД е технологичен холдинг, чиято основна дейност е фокусирана върху иновацията чрез разработването на нови технологии, производството и дистрибуцията на висококачествени IoT продукти. В основата на развитието на компанията са нуждите на потребителите. Фирмата е основана в България, а групата се състои от шест дъщерни компании и има офиси в България, Словения, Германия, Китай и САЩ. Акциите надружеството се търгуват на “Българска фондова борса” от декември 2016 г. и на Франкфуртската Фондова Борса от ноември 2021-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст