ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ФЕД качи лихвите щадящо и от сърце

Федералният резерв повиши на 22 март лихвените проценти с 25 базови пункта, но даде да се разбере, че е напът да направи пауза заради последните трусове на финансовите пазари, предизвикани от колапса на две американски банки. В резултат на взетото след двудневни разисквания с пълно единодушие решение на щатските парични стратези, базовата лихва в Съединените щати вече е в диапазона 4.75-5.00 процента. А обновените прогнози показват, че 10 от 18 от имащите право на глас банкери очакват лихвите да се качат с още 25 базови пункта до края на 2023-а. Или, с други думи – до предвидената през декември 2022-а крайна максимална стойност от средно 5.10% годишно, въпреки неизвестността от отражението на по-спартанските финансови условя върху силния пазар на труда и върху упоритата инфлация.

В очевиден завой, предизвикан от внезапните фалити на банката на Силициевата долина SVB и на “Сигнъчър бенк”, в последното официално изявление на американските централни банкери вече не се отбелязва, че “по-нататъшните увеличения” на лихвите вероятно ще са подходящи – дежурната фраза във всяко писмено обобщение на паричните стратези от 16 март 2022-а когато те взеха решение да стартират възходящия лихвен цикъл.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл откри традиционната пресконференция след края на съвещанието на паричния комитет с коментар, акцентиращ върху последната банкова криза, който трябваше да увери депозантите, потребителите и бизнеса, че секторът е стабилен и здрав след поредицата акции, взети от централната банка и от другите регулаторни органи през последните две седмици. Пауъл успокои публиката, че всичките спестявания на клиентите в банковата система са сигурни и че той и колегите му “са готови да използват всички необходими инструменти, за да я запазят безопасна и устойчива”.

Трусовете обаче вероятно ще се отразят негативно върху растежа и икономическата перспектива, предполага шефът на Фезералния резерв. И последните събития може да направят по-труден достъпа до кредитиране на домакинствата и бизнеса. Пауъл допълва, че все още е прекалено рано да се установят резултатите от тези обстотятелства, поради което е било целесъобразно лихвите да се качат отново на приключилото на 22 март съвещание.

Предпазливият коментар и подход на председателя на американската централна банка предизвикаха спад на доходността на щатските ДЦК, като при двугодишните книжа, които са най-чувствителни към очакваната лихвена политика, той беше с цели 20 базови пункта по време на търговската им сесия. Акциите на щатските компании първоначално поскъпнаха след публикуването на официалното съобщение на паричните стратези, а впослествие, по време на пресконференцията на Пауъл, започнаха да поевтиняват. Щатският долар отслабна към кошницата от валути на основните си търговски партньори, като еврото “докосна” котировката от 1.09 долара.

В посланието на американските централни банкери за паричната политика липсва презумцията, че инфлацията е била победена. От него е отпаднала и дежурната фраза, че ценовият натиск “е отслабнал” и тя е заменена с декларацията, че “инфлацията остава висока”.

В новата си икономическа оценка Федералният резерв констатира силен ръст на заетостта и предвижда безработица от 4.5% в края на годината – малко под прогнозираните 4.6% през декември 2022-а. Икономическият растеж пък е преоценен от 0.5 на 0.4 процента. Очакванията за инфлацията са тя да приключи 2023-а на 3.3% – над предвидените преди три месеца 3.1% годишно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст