ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напрежението в Царево отрезви губернатора на Бургас

С наближаването на очакваните смени във властта, апетитът към играта за последно десет се изостря. „Съветници“ на хората с властови позиции пускат в оборот идеи, чиято реализация със сигурност има конкретен печеливш адресат. И ако допреди време „авторитетът“ на управляващите у нас все пак беше успял да потуши всякакъв вид оспорване на техни решения, то днес пробуждането на обществото – макар и трудно – бележи някакъв успех.

Такъв е случаят с решението на областната управа в Бургас отпреди месец да предостави под наем един от най-красивите терени край брега на морето – този  до скалите на плаж „Нестинарка“, в квартал „Василико“, гр. Царево. Скандалното в случая е, че “наемането” ще продължи цели 10 години, докато наемната цената си е направо смешна – 1300 лева на месец.

Или… пресметнато в “прав текст”, за целия срок на договора

бъдещият щастливец ще плати на държавата едва 156 000 лева.

Срещу което ще получи правото да си построи и да експлоатира както намери за добре ресторант или денонощен нощен бар с площ 270 квадрата. Плюс бонус от рода на… 130 кв. метра допълнителна търговска площ.

Със сигурност тази „оферта“ щеше да предизвика истинско стълпотворение на обявения за 11 април търг. Само че заповедта на областната управа за това начинание като с чук наруши спокойствието на местния бизнес и го мобилизира за ответен удар.

Хората не скриха притесненията си, че ако бъдещият наемател построи върху имота ресторант,

достъпът до плажа автоматично ще бъде отрязан,

а съседите ще бъдат подложени на неизбежния тормоз от “развлекателния шум” – силна музика, песни, крясъци и т.н.

Всички тези аргументи активизираха местите жители, а най-голямата и влиятелна браншова организация в района – “Сдружение на бизнеса в община Царево”, официализира недоволството си с остър сигнал за спиране на сделката с имота, изпратен до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на туризма Илин Димитров и областния управител Мария Нейкова

В него се подчертава, че

търгът за отдаване на парцела е незаконен

и ощетява държавата с безобразно ниския наем.

Адвокатът на сдружението – Лъчезар Ковачев, е категоричен, че така подготвената “процедура” буди и много сериозни тревоги и съмнения. Аргументите му са много.

На първо място той поставя факта, че

теренът е описан като „поземлен“ имот, макар да е 100-процентов морски плаж.

В сигнала се казва следното: „До настоящия момент за същия не са извършени преки геодезични измервания и плажът не е отразен като такъв в кадастралната карта и имотния регистър, въпреки че същият отговаря на изискванията на чл.6, ал.2 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Плажът е добре известен и се ползва от жителите на Царево и гражданите, гостуващи в курорта. Обявата е съобразена с изискванията на Закона, без официално в нея да е упоменато, че теренът реално представлява плаж по смисъла на закона.

Съгласно закона, отдаването под наем на подобни имоти може да прави единствено и само министъра на туризма, като законодателят е предвидил срок от пет години“.

Реално,

с визираната в сигнала “хибридна” процедура

или се прави опит за заобикаляне на закона, или администрацията на областната управа демонстрира слабото му познаване.

От сдружението подчертават и факта, че отдавайки под наем тези 405 кв. м от имота, на практика се блокира възможността за каквото и да било разпореждане с целия имот, чиято обща площ е 5058 квадратни метра. Нещо, което води до

далеч по-сериозно накърняване на обществения и държавен интерес.

В сигнала изрично се посочва, че „ в обявата не е посочена точната локация за поставянето на обектите, което ограничава инвеститорския интерес и създава впечатление, че търгът е предрешен“.

Да не говорим, че по-детайлното калкулиране на наемната цена прави ситуацията още по-абсурдна: 25 стотинки за квадратен метър на имот, който се намира на първа линия и си има собствен плаж. „Подобна цена за наем на държавни имоти не е позната дори в най-мракобесната част от новата българска история“, обобщава в сигнала си адвокат Ковачев..

На всичкото отгоре, от Сдружението се опасяват, че  позиционирането на предвидените за изграждане на този терен обекти ще създаде

реална опасност от активирането на свлачищни процеси,

което за момента спряно от изградена подпорна стена. И подчертават, че съгласно кадастралната карта на имота е нарушена територия за възстановяване, като основна причина за това е рискът от свлачище отгоре

Очевидно аргументите на юриста са били доста убедителни, а възникналото напрежение тук е успяло да отрезви  областният управител на Бургас  проф. Мария Нейкова, която

в първия ден на пролетта спря търга за имота

(пълният текст на губернаторската заповед може да прочетете ТУК).

За никого не е тайна, че „сръчни“  инвеститори винаги са лансирали подобни схеми (често на ръба на закона ) и са правили опити за усвояване на апетитни терени в последните дни на всяко отиващо си управление.

Хубавото в случая е, че този път номерът не мина и проф. Нейкова на практика показа, че може да се правят и крачки назад, когато става дума за недомислени решения, нагнетяващи напрежение и заплашващи обществения и социален мир.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст