ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев в Брюксел: Не сме се отказали от Плана за справедлив преход

Ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна, каза президентът

България не се е отказала от Плана за справедлив преход. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

“Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим”, каза Радев, цитиран от БНТ.

Ставаме гарант за енергийната сигурност на нашите партньори от региона, заяви президентът.

Той посочи, че изключително високо се оценява българското предложение за свързване на газопреносните мрежи на нашата страна, Румъния, Унгария, Словакия, Австрия. По неговите думи така е възможно да се пренасят доставените от Азербайджан количества газ. Той отбеляза, че у нас предстои посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Ще сключим меморандум – т. е. България от страна, през която преминаваше руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от най-различни източници, поясни държавният глава.

Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийския канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

“Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове – от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция”, каза той.

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, заяви Радев. Ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна, каза президентът, цитиран от БНР. Той отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди.

България е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка, каза държавният глава. На въпрос дали това не усложнява цялата схема – тоест България ги продава на някого, а те след това отиват за Украйна, Румен Радев каза: “Това вие го проверявайте като журналисти. Аз ви казвам, като държавни отношения, ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави”.

Запитан как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна, се окажат в Украйна, президентът Радев отговори: “Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст