ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Toyota спира производството на седана Camry за японския пазар

Водещият японски автомобилен концерн Toyota Motor ще прекрати производството за вътрешния пазар на един от най-популярните в света седани от бизнес класа Camry до края на 2023 година. Това съобщи вестник Nikkei.

Компанията вече е изпратила известия до своите представителства. Продажбите в Япония ще бъдат прекратени поетапно. Сега дилърите започват да спират приемането на нови поръчки за този модел. Производството на Camry за външните пазари ще продължи, уточняват от компанията.

Една от причините за решението на Toyota са намаляващите от година на година продажби на Camry в Япония. Миналата година са продадени само 6000 от тези автомобили. Японските купувачи избират най-вече по-големия седан Crown. В същото време Toyota наскоро пусна ново поколение на този модел. В същото време Camry продължава да бъде популярен на пазарите в САЩ, Китай и Югоизточна Азия.

Моделът дебютира през 1980 година. Досега около 21 милиона Camry са продадени по целия свят, повечето от тях в САЩ (13 милиона). Там моделът в продължение на 15 години до 2016 г. е на първо място по продажби сред седаните. В същото време само 1.3 милиона Camry са продадени в Япония от 1980 г. насам.

Toyota Camry е автомобил, продаван в международен план от японския автомобилен производител Toyota от 1982 г., обхващащ няколко поколения. Първоначално компактен по размер (тясно тяло), Camry се разраства от 90-те години на миналия век, за да се вмести в класификацията на средния размер (широко тяло) въпреки че двете ширини съществуват едновременно през това десетилетие. След пускането на широките версии, Camry е възхваляван от Toyota като втората “световна кола” на фирмата след Corolla. От 2022 г. Camry е позициониран над Corolla и под Avalon или Crown на няколко пазара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст