ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата ще дотира с 80% водата за поливане на земеделските стопани

Поливната вода за земеделците ще бъде дотирана с 80%, което трябва да окаже влияние и върху цените на продукцията.

“Ако имате, примерно, да плащате 100 лв., образно казано, вие ще платите 20 лв., индикативно, ще ви се издаде фактура, ще я предоставяте в ДФЗ, съответно, ще добавим 80% към тази стойност, която сте платили от 20 лв., за да станат 100 единици. И върху тази сума се плаща съответния ДДС. Помощта е с такъв дизайн, защото е насочена пряко към земеделските производители. Тоест ние няма просто да дадем едни пари на “Напоителни системи”, разясни служебният земеделски министър Явор Гечев.

Министърът на земеделието определи помощта и като мярка срещу скъпите храни.

“Необходимите средства ще се осигурят сега, в момента, веднага, а не в следващата актуализация на бюджета”, допълни той. 

След като стана ясно, че служебното правителство ще разработи Закон за надценките на хранителните продукти, отпада предварително анонсираното намерение таван на надценките да се въведе от април с промени в наредба, обяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

“Иска ни се да може по-скоро да се случи, но, разбира се, ние трябва да съблюдаваме и закона. Мислехме, че може да стане през наредба, но в крайна сметка мнението на експертите е, че трябва през закон”, поясни той.

В началото на седмицата земеделци протестираха срещу драстичното повишение на цената на водата за поливане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст