ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На френски служители ще бъде забранено да инсталират TikTok на телефонине си

Френският министър на държавната служба Станислав Герини написа на страницата си в Twitter, че властите в страната планират да забранят инсталирането на приложението за кратки видеоклипове TikTok и други подобни приложения на служебните телефони на служители от съображения за сигурност.

Като потвърждение на думите си, министърът цитира сканирано съобщение на правителството.  Отбелязва се, че могат да се правят изключения за служителите по връзки с обществеността.

Отговорността за спазването на това решение бе възложена на Националната агенция за сигурност на информационните системи и Междуведомствената дигитална агенция.

„За да гарантира киберсигурността на нашите администрации и държавни служители, френското правителство реши да забрани инсталирането на развлекателни приложения като TikTok на работните телефони на държавни служители“, коментира министърът в изявление.

По-рано стана ясно, че британският парламент реши да блокира китайската социална мрежа на правителствени устройства и във вътрешната мрежа, следвайки в тази практика САЩ. Това съобщава The Guardian.

Отбелязва се, че решението е взето от съображения за информационна сигурност, което според източника на The Guardian е „ключов приоритет за парламента“.

„Нашето решение да забраним използването на TikTok беше взето след дискусии с правителството на Обединеното кралство за потенциалните рискове от проследяване и нарушаване на поверителността от определени социални мрежи и приложения“, цитира The Guardian източник в парламента.

Обединеното кралство не е първата страна, чието правителство предприе драстични действия срещу TikTok. На държавните служители в Нидерландия биши забранено да използват това приложение.

ВВС също посъветва служителите си да премахнат TikTok от офис устройствата си.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст