ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Миш-машинно гласуване

Съсипаха го тоз машинен вот. И причината не е в реабилитираната хартиена бюлетина. Това е системен процес по изключването на машините от всякаква логика за автоматизация. Първо – машината престана да бъде кутия за електронните бюлетини и се превърна в печатарка. След това от ЦИК премахнаха разделното записване на резултатите и казаха, че ще ги записват заедно, на един ред. Накрая съдът върна текста на ЦИК, но тя, която не е политически обременена, въпреки квотния принцип на членовете си, реши да не обжалва.

Да-а-а-а, омразните на водещи наши партии „мадуровки” имаха кратък живот. Машините се превърнаха в химикалки.

Последва абсурдното предложение в ЦИК за закупуването на 12 000 калкулатора, с които, вместо с машините, резултатите от гласуването в края на изборния ден да се обобщят на ръка.

Междувременно Конституционният съд допусна за разглеждане искането на 73 народни представители от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да бъдат отменени текстовете от Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина. Съдът обаче щял да обяви решението си след изборите…

В искането си народните представители казват, че е  „конституционно нетърпимо“ предписаното в тези  разпоредби „резултатите от машинното гласуване да се определят единствено чрез отпечатваните хартиени носители“.

Също така посочват, че се „обезсмисля машинното гласуване като такова“ и „при преброяване единствено на хартиените отрязъци цялата система на защита на изборния процес ще е без значение, защото недобросъвестното поведение на един член на СИК или ОИК ще е достатъчно, за да анулира надлежно подаден глас“.

Твърдят още, че по този начин се нарушава „принципът на равнопоставеност при упражняването на правото на глас, тъй като при настоящия способ на гласуване с бюлетина от машинно гласуване може да има потенциално двойно засягане на правото на глас – веднъж при осъществяване на гласуването с машина като автоматизиран процес и втори път при преброяване на отпечатаните от машините бюлетини за машинно гласуване като човешка намеса от страна на членовете на секционните избирателни комисии“.

Според ПП и ДБ „въвеждането на два алтернативни способа за упражняване на правото на глас в една и съща изборна секция и последващите от това различия в предпоставките за гарантиране на тайното и равно право на глас нарушава чл. 10 на конституцията”.   

Но млъкни сърце…

За втори април вече ни е подготвено ние, избирателите, да се чувстваме като престъпници. Щото, ако гласуваш на машина, това ще е знак, че подкрепяш „добрите сили”, ако пък дращиш на хартия – значи си за „лошите”, ретроградните.

Както обаче гласеше едно лого на мобилен оператор: „Най-доброто предстои”.

Служебният кабинет отпусна 6.5 милиона лева за купуването на устройства за видеонаблюдение и изграждането на информационна система, чрез която броенето да се излъчва онлайн.

Да, преброяването на вота ще се заснема, но не във всички секции – тези в чужбина са изключени от документирането. Няма да има заснемане и на броенето на гласовете от подвижните избирателни урни, които при последните няколко избора се превърнаха в схема на контролиран вот.

Отсега е ясно, че системата с телефонното наблюдение ще снима едни хора, които разхвърлят два вида хартия на една маса и нищо друго. Е, може би ще се види и как председател на избирателна секция дава мимически сигнали на кръшна членка – неясно за какво. Или как някой си разлива по невнимание кафето върху бюлетините. Само че как с мобилния телефон ще се вижда всеки конкретен глас върху бюлетината?

А основната идея на телефонното следене е всеки, които иска, да следи броенето на гласовете в която секция го интересува. Но според техническите изисквания тази платформа ще може да понесе “натоварване” от 20 000 потребители в реално време. Колко удобно за хакерска атака, целяща блокиране на системата чрез генериране на в пъти по-голям интерес!

Ами там, където няма мобилен обхват?

Колко по-прозрачно изглежда от сегашна гледна точка гласуването с боб и царевица в първите следосвобожденски години на България. С оглед на новите времена и по-широката политическа палитра, може само да добавим грах, соя, бакла, слънчогледови семки…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст