ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Арамко” ще строи рафинерия-еталон с китайски партньори в Китай

Най-голямата енергийна компания в света – “Сауди Арамко” – е подписала споразумение с китайски партньори за изграждането на най-съвременен комплекс за рафиниране на петрол и за петрохимикали в североизточната част на азиатския колос – в провинция Ляонинг. Това се е случило на 26 март, в рамките на Китайския форум за развитие, като саудитският гигант е договорил сделката с китайската химическа компания North Huajin Chemical, съобщава председателят и главен изпълнителен директор на саудитското дружество Амин Насър.

“Виждаме сериозна печеливша възможност за изграждането на водещ интегриран сектор на световно равнище в Китай с подчертан акцент върху висококачественото преобразуване на течни горива директно в химикали като част от нашите по-широки планове за разгръшане на този бизнес”, посочва Насър. Той допълва, че “Арамко” иска да е “all-inclusive” източник на енергия и химикали за дългосрочната енергийна сигурност и висококачествено развитие на китайската държава.

Първоначалната рамка на споразумението за рафинерия в Ляонинг е била подписана за първи път по време на посещението на саудитския крал Салман бин Абдулазис в Пекин през март 2017-а. Две години по-късно, през 2019-а, по време на визитата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в китайската столица, “Арамко” създава съвместно дружество с двама китайски партньори, определяна като забележителна сделка с ключов съюзник. Кралството от Залива обаче спира за кратко инвестициите в рафинерията през 2020-а заради несигурната пазарна перспектива след като карантините срещу КОВИД-19 в Китай охлаждат търсенето.

След подновяването на инвестиционните преговори в началото на 2022-а, “Арамко” потвърждава, че ще продължи работата и инвестира в рафинерията съвместно с китайската “Чайна норт груп”, позната като “Норнико” – компания-майка на North Huajin Chemical и Panjin Xincheng.

“Арамко” ще разшири производствения си капацитет за добив на суров петрол с 1 млн. барела на ден (до 13 млн. барела дневно) до 2027-а и ще увеличи производството на природен газ с над 50% до 2030-а. Това ще добави допълнителни 1 млн. барела на ден черно злато за износ, посочва Насър.

Саудитският петролен гигант си партнира и с китайската стоманена компания Baoshan Iron & Steel за производството на стоманени листове в Саудитска Арабия с по-ниски въглеродни емисии. “Арамко” е подписал и писмо за намерения да стане част от новата съвместна структура, създадена от “Рено” и от китайския холдинг Zhejiang Geely Holding Group, за производството на по-ефективни и с по-ниски емисии хибридни системи, информира Насър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст