ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Легендарният “Първоаприлски концерт” от 80-е години на нов глас

концерти

Известните актьори Рашко Младенов, Ицхак Финци, Валентин Ганев, Минчо Минчев и Борислав Веженов ще пресъздадат отново легендарния „Първоаприлски концерт“ от 80-е години на миналия век.

Те ще застанат на сцената в Зала „България“ на 1 април от 19 часа заедно с Националния филхармоничен оркестър под диригентството на Константин Добройков.

Рашко Младенов, който е главен организатор на събитието, обяснява, че всичко започва с идеята на композитора Александър Владигеров – син на Панчо Владигеров. Тя е още от края на 70-е години на миналия век. Премиерата на “Първоаприлския концерт” е през 1980 г., а след това спектакълът е игран още 25 пъти за един сезон.

Двадесет години по-късно концертът има нов успех в НДК, но вече е с участието на артистите музиканти Тодор Колев и Николай Бинев. В настоящия концерт техни своеобразни наследници ще бъдат Валентин Ганев от Народния театър и Борислав Вежинов от Варненския театър.

При възобновения “Първоаприлски концерт” целта е да бъде запазен оригиналният репертоар от първите концерти.

Част от оригиналните партитури за концерта ще бъдат възстановени благодарение на архивен запис на първия концерт, излъчен по БНТ, по който Слави Димов – композиторът на Софийската филхармония – ще обработи нотите.

Всички артисти музиканти ще дирижират по едно изпълнение на инструмента, на който свирят. Валентин Ганев ще свири и на цигулка, и на контрабас – като в едноименния си моноспектакъл в Народния театър. Борислав Веженов ще изпее ария от „Севилският бръснар“, но като скороговорка.

Националният филхармоничен оркестър ще бъде тирижиран от титуляра – Константин Добройков, а водещ се очаква да бъде прочутият цигулар Минчо Минчев. Той живее в Германия, но е у нас специално за фестивала в Русе – „Мартенски музикални дни”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст