Военни летци притеснени от политически изказвания за освобождаване от военна техника

Военни авиатори изразиха притеснения от политически изказвания за освобождаване от военна техника. Това съобщават Военновъздушните сили на страницата си в социалната мрежа.

Според позицията призивите за освобождаване от военна техника са притеснителни. И не биха довели до “замяна…,така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет.”

В позицията подобни изказвания са определени като уронващи престижа бойната авиация. И като заблуждаващи българското общество. В позицията се посочва и “сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29”.

Затова летците, инженерите, техниците, осигуряващи полетите на бойната авиация, припомнят, че полагат “огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци”.

Политическото ръководство на армията допусна възможността за доставка на нови двигатели за МиГ-овете или варианти за ремонт на фона на очакванията 2023 година да е последната, в която да се ползват машините. И в очакване на първите изтребители Ф-16 след 2025-та. Президентът Румен Радев каза, че има само две оферти за заместваща платформа на МиГ-29 и “цената няма да се хареса на народните представители”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст