ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заради бомбените заплахи изготвят процедура за бърза реакция

Днес със заповед на министър-председателя се създава Междуведомствена работна група, която ще се занимава с два въпроса – в срок до 31 март тя ще разработи и ще изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура. В срок до 31 май групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма. Това заяви на брифинг в Министерския съвет Иван Демерджиев, служебен вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи.

Първото заседание ще е още днес от 14:00 часа. Групата включва 36 души от всички служби за сигурност и всички заинтересовани ведомства. “Заповедта на премиера позволява към групата да се привличат още представители на заинтересовани ведомства и специалисти в тази сфера“, обясни Демерджиев.

Вътрешният министър припомни във връзка с изборите, че МВР ще поеме охраната на всички секции още от събота до края на изборния процес в неделя.Дори и да постъпят сигнали в изборния ден, няма да има как да са поставени взривни устройства“, увери Демерджиев и добави, че ще се извърши физическа проверка на всяка секция в събота.

Той апелира хората спокойно да упражнят правото си на глас.

Припомняме, че в последните два дни в десетки училища бяха получени сигнали за взривни устройства. В много от учебните заведения, сред които и Университетът за национално и световно стопанство, учащите бяха евакуирани, докато трае полицейската проверка. 

Вчера вечерта (28 март) Централната избирателна комисия е изпратила писмо до вицепремиера във връзка със стотиците постъпили бомбени сигнали в училищата в последните два дни.

Комисията е поставила въпроси свързани със сигурността и предвид това, че повечето от секционните избирателни комисии във страната работят на територията на училищните сгради. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева е попитала: “Във връзка с писмата, съдържащи бомбени заплахи към училища и университет, как ще се процедира в изборния ден? И да поискаме информация от министър Демерджиев как ще се гарантира сигурността на изборния процес“.

Днес (29 март) Демерджиев разясни въпроса със бомбените заплахи като заяви следното: “Не съм замесвал Руската държава, говорим за хакери и за тяхната връзка евентуално с една или друга държава. Пълна информация може да се даде щом приключи разследването. Не съм визирал Руската държава“, каза вътрешният министър.

Той добави, че разследването е много напрегнато, но е убеден, че скоро ще има категоричен отговор откъде идват тези заплахи. “До часове може да имаме пълна информация. Работи се на териториите на няколко държави. Когато има яснота, ще бъде изнесено пред медиите“, заключи Демерджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст