ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сигналите за бомби не са реална заплаха, успокои Радев

“Серии от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират.” Това заяви пред репортери президентът Румен Радев. Той увери, че в момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборния процес в неделя.

“Докато не видим ясно установен източника, не можем да кажем с категоричност точно откъде идват заплахите и точно кой ги извършва”, отговори държавният глава на въпроса, свързан с възможността това да са атаки, идващи от Русия. Запитан за риска тези действия да попречат на вота на 2 април, той отново изтъкна, че това са хибридни атаки, без реална заплаха за бомбени атентати, и изрази надежда изборният процес да бъде спокоен.

Президентът коментира протеста на зърнопроизводителите и проблемите в сектора. “Поставих много сериозно този въпрос на Европейския съвет, пред председателя на Европейската комисия. С лидерите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния настояваме за адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители, която да отговаря на щетите, които те търпят”, каза той.

Държавният галва призова партиите да създадат правителство след изборите. “Политическите партии, не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят редовно правителство. В противен случай, Конституцията го казва – президентът е длъжен да назначи служебно правителство”, отговори Радев на критиката на политици. Той отвърна и на бившия премиер Иван Костов, според когото президентът е узурпирал властта: “Г-н Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме забравили, че по негово време България беше разпродадена на безценица”.

Радев отново подчерта, че България няма да изпраща оръжие на Украйна. “Тези, които най-много оплакват триъгълните сделки, по време на тяхното управление беше моментът за тях, когато през март и април някои от държавите – членки на НАТО, сключиха споразумения за триъгълни сделки. Оттам нататък няма безплатни триъгълни сделки. Даваш старо въоръжение и получаваш старо, но натовски тип. Да го бяха направили тогава”, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст