ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зърнопроизводители излязоха на протест

Зърнопроизводители излязоха на протест, те блокираха ключови пътища в страната. Намеренията им са да разположат земеделска техника по основните пътища, които водят до граничните пунктове с Румъния.

Демонстрации ще има край Видин, Русе, Силистра и Кардам. От бранша посочват като причини за демонстрацията вноса от Украйна, който влошил конкурентоспособността на българските производители, опасността от фалити и междуфирмената задлъжнялост. Основното искане е България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна, предаде NOVA. Зърнопроизводителите заявяват, че и редовното правителство, нито служебният кабинет са взели някакви мерки и сега малките производители са пред фалит.

Затруднено е движението на път Е-79 преди “Дунав мост-2”. На място са земеделци от Видин, Монтана, Плевен и Пазарджик.

Служебният земеделски министър Явор Гечев посочи, че има големи количества зърно в България, които все още не са продадени. “Чакаме и нова реколта. Има и частични плащания, но нито една субсидия, която да замести приходите. Утре имаме потвърдена среща с представители на земеделските производители. От Украйна влизат и сухо мляко и яйца, плодове и зеленчуци също. Ще чуем исканията, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Ще искаме да има коридори, които реално да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че държавите, които са по-близо до Украйна, плащат много по-висока цена. Притеснени сме, че едната реколта ще се застъпи с другата, затова искаме мерки, които да не са само парични. На предстоящите срещи в Европейската комисия ще настояваме за допълнителни мерки и коридори за извеждане от държавата”, каза той. По думите му 20 пъти е бил увеличен вносът на слънчоглед. “С половин милион тона повече продукция не е реализирана, но и реколтата е по-малко 1,5 млн. тона от миналогодишната. Самият регион се дебалансира като търговия”, отбеляза Гечев.

Трактори са блокирали и движението край Русе.

Организатор на демонстрацията е Националната асоциация на зърнопроизводителите. Те обявиха национален тридневен протест – на 29, 30 и 31 март. Протестът ще бъде на четири гранични пункта в страната – Видин, Русе, Кардам и Силистра. По магистралите и главните пътища ще бъде разположена селскостопанска техника.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст