ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Длъжен ли е Брюксел да плаща и скъпия ни газ в “Чирен”?

По стар обичай, наложен през годините от бившия премиер Бойко Борисов, ходенето на български политици в Брюксел, продължава да се свързва с искане на пари. Това искане обикновено е за неща, за които предварително се знае, че няма как да получим. Вътрешната публика обаче всеки път се радва как “едни хора смело защитават националния ни интерес” и как “безкомпромисно мачкат всеки, опитал се да ни прецака”.

Енергийният министър Росен Христов е Брюксел, където участва в редовно съвещание на министрите на енергетиката, както и в двустранни срещи по теми, отнасящи се до българската енергетика.

Преди да отпътува за срещите той заяви, че ще постави пред колегите си от ЕС въпроса за компенсиране на скъпия газ в газохранилището “Чирен”.

“През седмицата президентът Румен Радев, на последната среща на високо ниво, повдигна въпроса за компенсиране на скъпия газ в Чирен пред европейските лидери. Аз ще поставя темата на предстоящото заседание на енергийните министри в Брюксел”, каза той пред журналисти и припомни, че от няколко седмици

функционира работна група с всички засегнати страни,

сред които асоциации на търговците на газ, както и държавната компания „Булгаргаз“.

 Според Христов  въпросът е важен не само за фирмите, но реално засяга и потребителите, затова министерството работи по схема, по която да бъдат компенсирани фирмите, които са нагнетили скъп газ, така че цената му да се изравни с пазарната и по този начин да се търгува без да има оскъпяване за крайния потребител. Той бе категоричен, че безотговорната политика в енергетиката и хаосът, който беше създаден и в който този скъп газ е бил договорен, ще го платим всички ние като данъкоплатци.

Това обаче не се отнася само аз България. Много европейски страни купиха скъп газ, за да изпълнят изискването на Брюксел за запълване на хранилищата до 90 на сто. Предвид рязкото намаляване на руските доставки, това решение се оказа повече от разумно. А това, че

всички вкупом се разминахме със сериозната зима

и хранилищата си останаха пълни, си е повече от прекрасно.

Според данните на Асоциацията на операторите на газова инфраструктура в Европа, нагнетяването с природен газ на подземните хранилища в Европа отново надвишава неговото изпомпване. Проблемът е, че газът е скъп и не може да се продаде на потребителите евтино.

Причината за това май не е изискването на Европейската комисия, а собствената ни липса на организация на енергийния пазар.  Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов коментира пред БНР във вторник, че в момента на българския пазар се доставя много скъп газ и без газа от Чирен. 

Проблемът е, че „Булгаргаз“, който остана единственият търговец с реална възможност да доставя,

продължава да купува много скъп газ и да “обърква” пазарния микс.

Според него, компанията  не успява да направи така, че да защити нашия пазар. От Газовата асоциация призовават да се направи външен одит на обществения доставчик и да се установи как дружеството закупува газ, който миксира. В крайна сметка Брюксел не е длъжен да плаща за нашите неуредици.

Освен това само преди ден Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати гневно писмо до министъра на икономиката Христо Алексиев, енергийния министър Росен Христов, председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на “Булгаргаз” Деница Златева.

От асоциацията питат защо българският бизнес ще заплати с 38,6% по-скъп газ за април спрямо котировките на международната борса TTF.

От АОБР пресмятат, че

допълнителните им разходи ще са около 42 милиона лева месечно.

“Настояваме за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена и цената за българските стопански потребители”, казва бизнесът.

В същото време министър Христов продължава да твърди, че ако не се е ползвал газ от “Чирен”, цената му за март е щяла да бъде по-ниска.

Това вероятно ще каже и в Брюксел. Което извиква на живот друг един въпрос: “Защо, вместо да се задействат и България да получи от Брюксел поне някаква сума по Националния план за въстановяване, управляващите продължават да търсят под вола теле?”

Тъжно е, но след 30 и кусур години преход, в някои отношения ние продължаваме да гоним Михаля, въпреки че решението ни е сервирано на тепсия и ще ни избоде очите. Още по-тъжно обаче е, че продължаваме да го гоним със страшна си, ритайки насам-натам всички тепсии с решенията…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст