ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МС отново одобри законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта

Министерският съвет за втори път одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Това съобщи на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 

Ще се създаде орган, който да преследва корупцията. Да я преследва в наказателноправен смисъл, като я разследва. Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги разследва за корупционни престъпления и само за тях. Ще се съсредоточи там, където наистина боли“, коментира той.

Министър Зарков обясни, че комисията ще бъде съставена от петима членове, които ще се избират от парламента, от президента и от върховните съдилища. Той поясни, че тази комисия няма да има постоянен председател, а всеки един от тези петима души ще бъде председател за една година в общия им петгодишен мандат.

От думите му стана ясно, че идеята е всеки един от тях да знае, че ще бъде проследен от човек, избран от друга институция и той ще проверява същите преписки само след няколко месеца.

Също така под ръководството на председателя ще работят разследващи инспектори, като много от тях ще дойдат от специално звено в сегадействащата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Крум Зарков припомни, че този законопроект е бил внесен в предходния парламент, но тогава той стигна единствено до първо четене в пленарната зала, без да бъде извървявана законодателната процедура докрай. Той изрази надежда следващото Народно събрание да го приеме окончателно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст