ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НЗОК потвърди предложението си за удължаване договора за работа с аптеките до края на май

От Здравната каса (НЗОК) потвърдиха предложението си за удължаване на сегашния договор за работа с аптеките до края на май.

От ведомството отговориха на Българския фармацевтичен съюз във връзка с днешната позиция на съсловието, в която се настоява договорът да се удължи само до края на април, а от 1 май да влязат в сила нови условия за отпускане на лекарства.

От съюза поискаха запазване на възможността аптеките да отпускат по-малки количества медикаменти от записаните в рецептата на пациентите. В отговора на Здравната каса се предлага провеждане на интензивни преговори по спорните въпроси от новия договор през следващите два месеца. 

По-рано се разбра, че Българският фармацевтичен съюз приема предложението за удължаване на действащия договор, по който аптеките отпускат лекарства, заплащани от Здравната каса, но само до края на април. Това става ясно от позиция на съсловната организация във връзка с отправено от осигурителния фонд предложение сегашният договор да действа още два месеца, до края на май.

От Фармацевтичния съюз настояват договорените вече механизми за контрол върху изписването и отпускането на медикаменти, заплащани от Здравната каса, да влязат в сила не по-късно от 1 юли тази година.

Сегашният договор между Здравната каса и Фармацевтичния съюз изтича в петък, а двете страни трябваше да договорят нови условия и ред за работа на аптеките с осигурителния фонд за стотици хиляди пациенти с хронични заболявания, които се лекуват с медикаменти, заплащани от касата. Новият договор трябваше да влезе в сила от 1 април.

От съсловието на фармацевтите отговарят на предложението на Здравната каса, като поставят условия – удължаването на действащия договор да бъде само с месец, а от 1 май да влезе в сила новият договор. В него да бъдат включени договорените контроли върху изписването и отпускането на лекарства и да бъде запазена възможността аптеките да отпускат по-малко количество от предписаните от лекар медикаменти.

От организацията посочват още, че няма да променят позицията си относно спорните текстове, свързани с достъпа на пациентите до лекарства, както и относно въвеждането на задължение търговците на дребно да подават повторно верификационни данни към Здравната каса, срещу което се противопоставят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст