ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БЛС: Иновациите да бъдат изведени като отделно перо в бюджета на Касата

Животът на всяка нова технология като иновация продължава около пет години, след това се превръща в рутина. За съжаление, у нас това се случва само благодарение на нови личности и отделни инвеститори. Време е да бъде въведен отделен ред в бюджета на Здравната каса за болнична помощ за въвеждане на иновации. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров на откриването на форума “Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия”. По думите на Маджаров така ще може да бъде проследявана и тяхната ефективност по-лесно, а пациентите ще имат възможност бързо да получат ново и качествено лечение.

“Иновациите в здравната система са изключително важна част, която позволява пациентите да получават все по-правилно и навременно лечение, което ни позволява да се справяме с все повече проблеми от миналото. Процесът на създаване на иновации трябва да бъде обсъждан, подкрепян, показван”, каза бившият председател на парламентарната здравна комисия в 47-ото Народно събрание доц. Антон Тонев.

Представителят на Българската стопанска камара Григор Димитров, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, заяви, че с болни хора прогрес не се постига. “Прогрес се постига само със здрави и мотивирани хора. Забравяме, че в България работят лекари специалисти с висока квалификация, а сме фокусирани само недъзите на системата. Не бива да забравяме, че най-важното са лекарите“, подчерта той.

Съветникът на здравния министър Аркади Шарков акцентира върху увеличаването на продължителността на живота в резултат на иновациите. “Процесът, който засили иновациите в лекарствата, както и оптимизацията на лечебните заведения, беше войната срещу COVID. Сегашната война в Украйна, за съжаление, развива Спешната помощ и реконструктивната хирургия. Иновациите в бъдеще можем да ги гледаме като спестяване на време и по-доброто навлизане в системи като нашата, които са догонващи“, отбеляза той.

Христина Николова от Сдружението за развитие на българското здравеопазване изтъкна, че пациентите вече не искат просто достъп до медицинска грижа, а искат достъп до качествена медицинска грижа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст