ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заключителни указания на ЦИК преди изборите

Процесът по организация на изборите тече нормално, в момента се транспортират изборни книжа, материали към областните управи и общинските администрации, за да могат в изборния ден да бъдат предадени на секционните избирателни комисии”. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия и зам.-председател Росица Матева.

Тя припомни, че процесът на преброяване на бюлетините и на установяване на резултатите трябва да бъде видим чрез устройства за видеонаблюдение от дистанция. Също така поясни, че самите бюлетини трябва да се показват към членовете на ЦИК, така че това да е видимо за устройството, което заснема процеса.

Матева добави, че при възникване на спор само и единствено членове на СИК взимат решения какъв глас носи хартиената бюлетина – действителен или недействителен. Съгласно методическите указания на ЦИК, машинна бюлетина носи винаги само действителен глас.

Към момента общият брой на секциите в страната и извън нея е 12 871. 302 от тях са подвижни, съобщи Матева. “216 ще има в болнични заведения. В местата за задържане са образувани 19 секции към момента. Регистрираните кандидати за народни представители са 4566 кандидати. Регистрирани са 207 наблюдатели от чужбина и 847 от България. 1011 са анкетьорите към различните социологически агенции“, обобщи още тя.

Росица Матева увери, че няма опасност за изборния процес в неделя (2 април) във връзка със заплахите за взривни устройства в училищата. Тя добави, че ЦИК е в непрекъснат контакт с министър Демерджиев. Също така от МВР са предприели всички необходими действия за охрана в деня преди и по време на вота.

В съботния ден трябва да се направи пробно включване на устройствата в системата, и ако те не работят, то трябва да бъдат заменени само в събота, ако в неделя не работят – то те няма да бъдат заменяни“, заключи Матева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст