ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германските газови хранилища могат да бъдат запълнени без руски газ

Ръководителят на Федералната мрежова агенция (регулаторът) на Германия Клаус Мюлер смята, че германските газови хранилища могат да бъдат запълнени до следващата зима без доставки на газ от Русия. Това казва той в интервю за ДПА.

“Сега излизаме от зимата с относително пълни доставки на газ. Това ще помогне за запълването на хранилищата през лятото без руски тръбопроводен газ”, е отбелязал Мюлер.

В същото време ръководителят на регулатора добавя, че проблемът с неравномерното потребление на природен газ може да бъде решен за сметка на газови хранилища, което пък ще позволи формирането на буферна система за защита на пазара. Сутринта на 14 ноември 2022 г. нивото на запълване на газовите хранилища в страната достигна 100 процента. Към сутринта на 28 март 2023 г., както уверява Мюлер, то е било 64.3 процента.

Според ръководителя на Федералната агенция за енергийни мрежи газохранилищата, те трябва да бъдат запълнени в случай, че предстоящата зима е студена, а също така е необходимо да продължим да консумираме природен газ икономично.

Напълнените съоръжения за съхранение на газ, умерените температури и спестяванията, според Мюлер, помогнаха на Германия да премине тази зима.

По-рано в свой анализ организацията Project Syndicate пише, че Европа ще трябва да живее в газова криза поне до 2024 г., като по пътя решава енергийните проблеми.

Европа засега може да диша спокойно, тъй като благодарение на меката зима и добре обмислената стратегия за диверсификация на енергийните доставки регионът успя да избегне сериозните последици от енергийната криза. През следващите няколко години обаче газовата криза ще надделее над европейските държави, докато те не решат основните проблеми с запълваненето на хранилищата.

В анализа също така се посочва, че настоящият спад на цените на природния газ не трябва да успокоява Европа. Все още съществува риск от рязка промяна в цената на синьото гориво през следващите месеци, което веднага ще се отрази на бизнеса и потребителите.

Въпреки факта, че ролята на Русия като основен доставчик на енергийни ресурси значително намаля, нейните доставки все още са необходими за балансиране на търсенето и предлагането в региона, посочват от Project Syndicate. Освен това ролята на втечнения природен газ (LNG) в потреблението на енергия в Европа нарасна драстично, но има ограничение на способността му да смекчи пазара (все пак количествата не са толкова големи). Ето защо, за да избегнат задълбочаване на енергийната криза, европейските страни ще трябва да намалят допълнително потреблението и да прибегнат до солидарни механизми за доставки.

На 6 март Financial Times, позовавайки се на мнението на експерти, писа, че управляващите в страните от Европейския съюз са отпуснали повече от един трилион долара субсидии за изкопаеми горива, за да облекчат тежестта върху домакинствата и бизнеса. Това обаче е само “обезболяване” на истинския проблем, а не специфично лечение, отбелязват от Project Syndicate.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст