ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България иска отпадане на забраната за антидъмпингови механизми

Искаме отпадане на забраната за прилагане на антидъмпингови механизми. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев. “Искаме отпадането на невъзможността да се прилагат антидъмпингови механизми и при констатация на държавите, че има прекомерен внос на стоки. Тук не говорим само за зърнени храни, а от всякакъв тип. В такива случаи държавата да прилага депозити, които след излизане и влизане в друга държава да бъдат възстановявани, за да има солидарност между цяла Европа. Граничните държави са най-силно засегнати”, каза Гечев.

Министърът отбеляза, че Европейската комисия е установила, че загубите на българските фермери са най-големи. “ЕК каза, че първоначално ще пусне 56 млн. евро, като номинално на фона на производството на икономиките на държавите най-много получава България. ЕК заяви, че ще отпусне нови 70 млн. лева, но това на фона загубите на фермерите, е изключително малко. Ползвайки пропорцията на тези средства, ЕК е установила, че загубите в България са най-големи”, поясни той.

Министърът каза още, че България е подкрепена и от други държави в исканията си. В момента се подготвя общо писмо, което да бъде изпратено до ЕК, за да се поискат промени на регламента за въвеждането на допълнителни механизми за всички засегнати страни. И изрази надежда, че всички искания ще бъдат включени в новия регламент на ЕК, който се очаква да бъде приет през юни. “Имаме две фази. Първата е да видим какви мерки може да се вземат, така че да разчистим слънчогледа от складовете, защото не е толкова траен. Втората е въведем цялостни мерки, за да не изживеем същото и следващата година”, уточни аграрният министър.

В четвъртък (30 март) Гечев, служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите проведоха работна среща с президента Румен Радев. Протестите на зърнопроизводителите ще продължат и в петък, както е планирано, съобщи председателят на асоциацията Костадин Костадинов. “Съвместно с колегите от другите страни ще бъдем заедно и на 7 април, когато е планиран всеобщ протест на всички засегнати”, добави той.

Според Красимир Аврамов от браншовата асоциация технологичната карта за производство на Украйна не е по стандартите на ЕС и това е една от причините цената на продукцията да е по-ниска. Друга причина е по-високата цена на торовете в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст