ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партията на Мелони предлага да се отделят инвестиционните и търговските банки

Джорджа Мелони

Партията на италианския премиер Джорджа Мелони – “Братя италианци” е внесла в парламента законопроект, който ще промени радикално банковия сектор на страната като отдели инвестиционните и банките за дребни услуги. Проектът се появява след колапса на щатския кредитор SVB и режисираното от Берн поглъщане на “Креди Сюис груп” от “Ю Би Ес груп” – събития, засили страховете от по-нататъшен системен стрес върху глобалния банков пейзаж. Ако бъде одобрен в закон, той ще даде на банките 12 месеца срок за реорганизиране на дейността им и за избор между търговски или финансов инвестиционен бизнес.

Законопроектът, внесен тихомълком в долната камара на парламента на 17 март от шефа на парламентарната група на “Италиански братя” в долната Камара на депутатите и 14 негови колеги. В него се казва, че всяко позволение за банките за дребни услуги да участват в “спекулативни търговски сделки” има “драматично отрицателен ефект за реалната икономика и подкопава най-елементарните принципи на защита на социалните и етични основи на стопанството”.

Крайнодясната партия “Италиански братя” предложи подобен закон през 2018-а, когато беше в опозиция, но не успя да спечели подкрепа за него. Въпреки че изглеждат радикални през 2022-а, мнозинството банки от ХХ век в Италия работеха по тези правила. Ако бъде одобрен, законът ще върне правната рамка от 30-е години на миналия век, която бе отменена през 90-е години чрез проведените реформи за дерегулиране на сектора. Именно тези промени са обвинени от партиите от всички цветове на Ботуша за последната финансова криза.

Подобни призиви за реформи и за повторно въвеждане на закона “Глас Стийгъл” от 1933-а, отделящ търговските от инвестиционните банки, има и в Съединените щати. Те обаче идват предимно от лявото политическо пространство на сенатор Елизабет Уорън, което е в опозиция на профашистките възгледи на Мелони.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст