ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин може да присъства на зареждането на турската ТЕЦ “Аккую”

Реджеп Ердоган съобщи, че ядреното гориво ще бъде заредено в първия блок на “Аккую” на 27 април

Руският президент Владимир Путин може да вземе участие в церемонията по зареждане на ядрено гориво в турската атомна електроцентрала “Аккую”. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за турската телевизия А Хабер.

Проектът за атомна електроцентрала “Аккую” се реализира успешно. Съществува вероятност г-н Путин да дойде за церемонията на 27 април. Възможно е и да участваме в церемонията заедно в онлайн формат, каза Ердоган късно снощи.

В понеделник от Кремъл опровергаха информации в турски медии, че Путин планира посещение в Турция. В събота Кремъл заяви, че Путин и Ердоган са обсъдили по време на телефонен разговор успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, включително изграждането на атомната електроцентрала.

Вчера президентът на Турция съобщи, че ядреното гориво ще бъде заредено в първия блок на АЕЦ “Аккую” на 27 април, след което съоръжението официално ще стане ядрен обект.

Проектът за изграждане на първата атомна електроцентрала в Турция се реализира от компанията “Аккую нуклеар”, в която над 99 процента от акциите се притежават от руската компания Росатом, на базата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през 2010 г. 

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г.

Очаква се АЕЦ “Аккую” да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната. 

Строителството на първия блок на атомната електроцентрала е планирано да приключи тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст