ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна проверката на 446 машини за гласуване

Тази сутрин започна проверката на 446 машини за гласуване, които се намират на склад. Това каза за БТА Емил Войнов, заместник-председател на Централната избирателна комисия. Целта на проверката е да се види дали е инсталиран правилният софтуер.

От думите на Войнов стана ясно, че проверките ще са днес и утре, докато бъде инсталиран софтуерът на всички машини. Решението за проверките е било взето на заседание на ЦИК късно снощи след 21:00 часа.

Относно становището на ЦИК, поискано с писмо от Министерството на електронното управление, за видеонаблюдението, Войнов обясни, че в съботния ден, ако секционната избирателна комисия установи, че има повреда в устройството, или на стойката за него, ще може да сигнализира общинската администрация. Това е залегнало в становището на ЦИК. От Министерството на електронното управление са предлагали да бъде сигнализирана Районната избирателна комисия.

Информационно обслужване” има резервни смарт устройства и стойки, така че, ако в съботния ден бъде забелязана някаква техническа повреда, устройството да бъде заменено. В неделния ден изрично сме казали, че замяна не може да има“, заяви Войнов.

По инструкция секционните избирателни комисии са длъжни да направят проверката на устройствата за видеонаблюдение в съботния ден. След тестването устройството се изключва.

Видеонаблюдение не се предвижда в секциите с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, домове за стари хора, арестите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст