ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всички страни в проекта МКС искат тя да работи и след 2024 г.

Союз ТМА-19М МКС

Всички страни, участващи в проекта за Международната космическа станция (МКС), се съгласиха да удължат работата на орбиталния комплекс след 2024 година. Това се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА).

“Съединените щати, Япония, Канада и страните-участнички от Европейската космическа агенция (ESA) потвърдиха, че подкрепят работата на космическата станция до 2030 г., а Русия потвърди, че подкрепя работата й до 2028 г.”, се казва в изявлението. Както отбелязват в космическото ведомство, американските специалисти “ще продължат да работят с партньори, за да осигурят непрекъснато присъствие в ниска околоземна орбита, както и безопасен и организиран преход от космическата станция към търговски платформи в бъдеще”.

Както заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън в интервю за Ройтерс, той очаква сътрудничеството между Русия и САЩ по проекта за МКС да продължи до 2030 година. Бюджетното искане на НАСА за фискалната 2024 година (1 октомври 2023 г. до 30 септември 2024 г.), публикувано през март, призовава за финансиране на МКС поне до 2030 година.

“Международната космическа станция ще бъде деорбитирана. Ще я извадим от орбита, че вече остаря. Ние ще я премахнем от орбита през 2030-2031 г.”, отбелязва Бил Нелсън на изслушване в Комисията по наука, космос и технологии към Камарата на представителите на САЩ.

Ръководителят на НАСА посочва, че в бъдеще частни компании ще участват в орбитални дейности. “Затова сега даваме договори на няколко търговски компании за изграждане на търговски космически станции”, добави Бил Нелсън.

Международната космическа станция е в орбита от 20 ноември 1998 година. Той е многомодулен и тежи около 435 тона (при скачени кораби теглото може да достигне до 470 тона). Участниците в този проект са 14 държави: Русия, Канада, САЩ, Япония и десет държави-членки на ESA (Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Франция, Швейцария, Швеция).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст