Демографията занимава архитектите ни на Биеналето във Венеция

За първи път от 15 години насам България ще участва на Венецианското биенале за архитектура за 2023 година.

То е създадено през 1895 г. под наименованието – La Biennale di Venezia и е признато за една от най-престижните културни институции в света със събития в сферата на изкуството, архитектурата, киното, танца, музиката и театъра.

Официалното откриване на Българския павилион във Венеция ще бъде на 18 май 2023 година, като той ще може да бъде разгледан от гостите на Биеналето за архитектура до 26 ноември същата година.

Проектът, който ще представлява страната ни, е избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.

Озаглавен е „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ и е дело на младите архитекти от POV Architects. В неговия фокус са поставени темите за демографската криза и обезлюдяването, като по-конкретно двата проблема се интерпретират през изоставените училища.

Кураторката на Биеналето за архитектура 2023 Лесли Локо обявява, че архитектите имат уникалната възможност да представят амбициозни и творчески идеи, благодарение на които зрителите да могат да си представят едно по-справедливо и по-оптимистично общо бъдеще.

фотография Александър Дюмарей

В конкретния случай целта на POV Architects е да обърнат внимание на демографската криза в България и да провокират дискусия за нея. При изготвянето на проекта те си сътрудничат с институции и общини, за да съберат оригинални артефакти и да онагледят идеите си. По-конкретно става дума за стари детски съоръжения и училищно обзавеждане, които ще бъдат пренесени в залата, където ще бъде разположен българският павилион.

фотография Александър Дюмарей

Кураторите на проекта – Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич и Костадин Кокаланов се обединяват с белгийския фотограф Александър Дюмарей, за да илюстрират по-добре проблема с обезлюдяването. Работата на Дюмарей е много благодатна, за да отговори на търсенията им – през последните години той прекарва много време в пътувания из България и снима изоставени училища.

фотография Александър Дюмарей
фотография Александър Дюмарей

Експозицията ни на Биеналето е разделена на три основни зони – “вход”, “класна стая” и “зона за интервюта/дебати”. Сценографията е нещо повече от обикновен фон – тя цели да провокира размисъл и диалог за предизвикателствата, пред които сме изправени.

“Авторите на експозицията си поставят като основна задача – поемането на отговорност и извличането на поуки”, пише в прессъобщението на страницата на Министерството на културата. В него се пояснява, че кураторите на проекта си сътрудничат с институции и общини, за да съберат оригинални артефакти и да онагледят идеите си.

Вече са подбрани стари детски съоръжения и училищно обзавеждане, които ще бъдат пренесени в залата, в която ще бъде разположен българският павилион във Венеция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст