ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На 30 май откриват ретроспективна изложба живопис на Петър Бърчев

От 30 май до 16 юни галерия “Сердика” ще представи ретроспективната изложба живопис на Петър Бърчев, който ни напусна миналата година, през 2022 година.

Петър Бърчев е роден през 1942 г., в село Ново село, Видинско. Той се отличаваше с това, че рисуваше своите произведения свободно и естествено, с радостта и с виталната сила и енергия, които притежаваше в изобилие. Бърчев бе стъпил здраво на земята, с вроден усет за реалност, обладаващ заедно с това тънко естетическо чувство.

Той създаде запомнящи се творби – маслена живопис, акварел, печатна графика и рисунка.          

Петър Бърчев беше дълбоко и съдбовно свързан със своя роден край – село Ново село. Оттам той черпеше не само сюжети и мотиви за своето творчество, но и живителни сокове и импулси, придаващи смисъл на неговия живот в изкуството.

Художникът години наред с неизменна любов и внимание разработва преди всичко природни пейзажи, като заедно с това представя вариации на любимите си крайдунавски мотиви. Привлича го пролетта с буйството на зеленината и с възраждането на живота. Нерядко включва в картините си и някоя друга сграда, както и някой типичен сюжет от околната ежедневна среда. В неговите творби интерпретации на прочутата рубинена лоза „Гъмза“, която е специфична за новоселския бит. 

Художникът е привличан също така и от натюрмортите, които му дават възможност да разгърне своя талант в областта на композицията.  

Живописта му е изградена от наситени, плътни тонове. Като правило предпочита тъмните гами, които му позволяват да изяви нюансираните градации на пространствените планове в картината. Извайва синтезирани, обобщени форми с подчертано лаконичен образен език, с акцент върху един основен мотив.

Със своята искреност и непосредственост, с общодостъпната си дълбоко поетична сърцевина, творчеството на Петър Бърчев е ценен влог в нашето изкуство и му осигурява по достойнство онова място в духовния ни живот, което той несъмнено заслужава, съобщават организаторите на изложбата, подкрепени от Министерството на културата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст