ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Георги Господинов спечели международната награда “Букър”

Писателят Георги Господинов спечели международната награда “Букър” за 2023 г. с романа си “Времеубежище”.

Това стана ясно вчера вечерта, на 23 май, по време на церемония в “Скай гардън” в Лондон и бе обявено от председателя на журито на тазгодишните престижни награди – носителката на “Гонкур” Лейла Слимани.

Отличието “Букър” се връчва от 1969 година. От 2005 г. започва да се присъжда и за книги в превод. Първият, който я печели, е Исмаил Кадаре. Нейни носители са имена като Салман Рушди, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс.

Господинов ще си раздели премията от 50 000 паунда с преводачката Анджела Родел, тъй като такава е същността на наградата – талантът и на писателя, и на преводача се оценява в една и съща степен.

По време на церемонията американският писател Дейв Егърс обяви, че Георги Господинов е един от най-завладяващите и незаменими европейски романисти, а “Времеубежище” е неговата най-дълбока и омагьосваща книга.

Получавайки наградата, Господинов отбеляза, че писателите не само от България, но и от Балканите, чувстват, че не са обект на внимание на англоезичния свят. Според романиста причината е, че се приема, че така наречените големи теми остават запазени за големите езици, докато малките – те трябва да описват екзотични и местни сюжети. При подобни разбирания Международната награда “Букър”, с която се награждават тъкмо романи, които са писани на различен от английския език, а после са преведени на него, преобръщат статуквото, посочи Господинов.

Той подчерта, че всеки език има способността да разкаже историята на света и историята на отделния човек.

В благодарствената си реч Господинов благодари на журито за това, че е оценило книга за паметта, времето и превръщането на носталгията в оръжие.

Сюжетът във “Времеубежище” се развива в своеобразна клиника за миналото, в която се лекуват болни от Алцхаймер. В нея на всеки етаж е възпроизведено до най-малки подробности по едно минало десетилетие, така че пациентите да се върнат назад във времето и да могат да си възстановят избледняващите спомени.

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 г. в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Има докторат по Нова българска литература в Института за литература при Българската академия на науките.

Негови известни произведения са “Лапидариум”, “Черешата на един народ”, “Писма до Гаустин”, “Естествен роман”, “И други истории”, “Физика на тъгата“. 

Романът “Времеубежище” е и в така наречения кратък списък на номинациите за литературната награда на Европейската банка за възстановяване и развитие. Дали ще я спечели, ще стане ясно на 15 юни в централата на банката в Лондон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст