ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радостин Василев напуска “Продължаваме промяната – Демократична България”

Радостин Василев - министър на спорта - Има такъв народ - 2021 г.

Депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” напуска парламентарната група на ПП-ДБ и няма да подкрепи правителство с втория мандат между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това съобщи Радостин Василев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София.

Ние напуснахме “Има такъв народ”, защото мафията проби ИТН. За съжаление една година по-късно аз и моите колеги сме изправени пред същото. Аз не мога да подкрепя коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Ще гласувам против и ще напусна парламентарната група на “Продължаваме промяната”, категорично заяви бившият спортен министър.

Василев поясни, че явно Кирил Петков се страхува от записи, с които той самият не разполага. “Това е дълбоката държава – структури с различни интереси се събират с друга цел. Подкрепихме Кирил Петков, за да продължим антикорупционната политика. Второто беше – никаква коалиция с ГЕРБ. Сега ще имат министър-председател, областни управителите, ще си разделят регулаторите“, каза той.

Бившият вече депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” Радостин Василев пусна запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на Националния съвет на “Продължаваме промяната”. В него се чуват гласове, които звучат като тези на Кирил Петков и Асен Василев от “Продължаваме промяната”.

“На 21 май получих имейл, че в 22 часа ще се проведе съвет на “Продължаваме промяната”. Това щяло да бъде изключително важно събиране, което ще се проведе онлайн. Записах това събитие. 50 души бяха на Националния съвет”, обясни депутатът.

В записа се чува как по време на онлайн срещата миналата неделя се обсъжда евентуална коалиция с ГЕРБ. Тогава бившият премиер Кирил Петков обяснява как подобно нещо не бива да бъде представяно като коалиция. Той казва, че такова правителство със сигурност ще “изпере” лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Асен Василев пък заявява, че кабинет ще има, докато Борисов се страхува от главния прокурор Иван Гешев.

Ето и част от репликите, които се чуват от записа:

Залагаме Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения. Изглежда като коалиционно, но ние ще казваме, че е само Мария Габриел“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

“Какво значи, че службите са наши?”, пита женски глас.

ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството“, казва глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.

Външни консултанти ще ни помогнат с реконструирането на службите“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов иска да ходи на избори“, казва глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.

Какво става утре или вдругиден, ако вдигнат обвинение на Борисов? Не казвам, че това е наше предложение или решение, но Христо Иванов даде предложение и то е – казваме, че се прави комисия по имунитети. Идеята е да се каже, че тази комисия работи докато се смени корупционната реформа и се ползват европейските стандарти за вдигане на имунитет“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

Истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

На моменти записът обаче с лошо качество и трудно се различават някои думи и фрази.

Радостин Василев твърди, че въпросната “коалиция” между ПП-ДБ-ГЕРБ не била одобрена от Националния съвет при първото гласуване. След “псувни и силен тон от Кирил Петков” обаче вотът рязко бил променен.

Бившият спортен министър обеща, че ще представи на всички български медии целия петчасов запис.

След края на записа Василев заяви: “Ти да кажеш, че ГЕРБ не ти е враг, че всичко е бранд, театър. Като чуете целия запис и от Явор Божанков… Това е най-чистият вариант да дадеш страната на руската пропаганда. Те това правят. Не знам дали това не са шпиони на Русия, вкарани в България, за да направят така, че “Възраждане” да дойдат на власт и да ни върнат 50 години назад”.

Според Василев той е получил покана за Националния съвет погрешно. Докато е вървяло заседанието през нощта, той е спял, след което си е пуснал записа на следващия ден.

На пресконференцията присъстваха депутатът Радостин Василев, както и бивши народни представители от “Има такъв народ”, които са част от Гражданско движение “Силна България”.

Василев уточни, че гражданското движение “Силна България”, което основа след напускането на “Има такъв народ”, ще прерасна в политическа партия.

Василев определи като “фантасмагория и опорка” твърдението на Кирил Петков от четвъртък, че записите са направени от службите. Той обяви, че от снощи е с охрана. От ДАНС и полицията са се обадили на депутата с препоръката да му бъде назначена охрана заради заплаха за неговата сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст