Андроидите – забавни като игра, но докато не дойде Терминатор

В обозримо бъдеще андроидите ще превъзхождат по брой индустриалните роботи. Но както Илон Мъск предупреждава, трябва да бъдем внимателни. Причината – андроидите са забавни и като игра, но докато не се появи Терминатор.

Сякаш обаче повечето хората не разбират това. До 2026 г. ще имаме андроиди, а само четири години по-късно – през 2030 г. те вече няма да са рядкост. И ще са много по-полезни и ползотворни за обществото от индустриалните роботи.

Като за начало те ще разчитат на възможностите на генеративния изкуствен интелект като ChatGPT и MidJourney, които могат да осъществят невероятни пробиви и дават нови възможности за повишаване на производителността.

LLMs (големите езикови модели) като GPT, плюс визуалните интелигентни системи като системата за самостоятелно управление на Tesla ще послужат като основа за разработването на много интелигентни роботи, дронове, AGI агенти и андроиди.

Именно подобни дронове и роботи, управлявани от изкуствен интелект, а по-специално андроидите ще трансформират икономиката на земята, околната среда и ще повлияят на просперитета на човека.

Появата на андроидите ще доведе до серия от трансформации.

Андроидите потенциално ще могат да се впишат като фактор в човешкото общество, използвайки нашите инструменти, пространства и превозни средства.

Те ще могат да изпълняват персонализирани задачи чрез устни команди и писмени инструкции или ще функционират без предварително програмиране.

Те ще се произвеждат с вградени умения.

Андроидите ще могат да достигат до места, където никой робот не е успявал досега: най-важното е, че андроидите ще намалят разходите, дори когато обемите на задачите предполагат оборудване тип индустриална роботика, която изисква и отнема много време и скъпо програмиране, както и конфигуриране от експертни инженери по автоматизация.

Това е изключително ключово за предстоящото навлизане на андроидите на места, където досега са използвани индустриални роботи.

Освен това, андроидите ще намерят приложение извън фабриките. Ще могат да бъдат използвани в селското стопанство, в строителните дейности, в домакинството.

Поради тези причини прогнозите са, че андроидите ще бъдат значително повече от индустриалните роботи – дори вероятно те ще бъдат сто пъти повече от тях.

Очаква се инженерите по роботика в сектора на индустриалните роботи да имат сериозни фундаментални познания в инженерството, механиката, електрониката и компютърните науки. От тях ще се изисква да владеят езици за програмиране като C++, Python или патентовани езици, специфични за производителя на робота.

Познаването на кинематиката и на динамиката при роботите ще е от решаващо значение за точността, с която те ще се моделират и програмират при извършването на роботизираните им движения.

Познаването на принципите при машинното обучение и изкуствения интелект ще могат да оптимизират роботите по начин те да подхождат с по-висока степен на автономност в изпълнението на задачите си. Познаването на сензорните системи и по-специално на принципите на функциониране на зрителните способности ще са жизненоважни за способностите на андроида да възприема околната среда.

Ще е препоръчително и да се познават стандартите на така нареченета индустриална безопасност, която ще гарантира безопасно интегриране на робота в стандартните производствени схеми. Накрая ще са необходими ефективни способности при решаването и отстраняването на технически неизправности и при извършването на фини настройки.

Андроидът на Tesla 

На Общото събрание на Tesla през май 2023 г. и по-рано, в Деня на инвеститора през март,  беше показана последната актуализирана версия на андроида на Tesla, който вече ходи стабилно; не се блъска в препятствия; движи се свободно из фабриките и територията на Tesla Austin; събира определени предмети; използва инструменти.

Дълго време въпросът за въвеждането на андроидите в употреба беше тема табу.

На представянето на Андроида на Tesla през 2021 г. Илон Мъск сякаш се извини за това, че компанията му стартира този проект. Той от една страна призна, че този проект е безумно изгоден и в същото време не скри, че той ще бъде невероятно предизвикателство за всички алтруисти.

Мъск не искаше никой да го взима за глупак – нито него, нито компанията му Tesla. От друга страна не желаеше да го смятат за опасност.

Безспорно е, че в свят, в който вече е създаден говорещ и виждащ изкуствен интелект, както и невероятни системи, които управляват влакове, и на андроидите може да бъде намерено тяхното място и призвание.

Няколко компании като Boston Dynamics и Honda са създавали и продължавата да създават и сега скъпи прототипи на андроиди.

Но анонсирането от страна на Илон Мъск на Android – проектът Optimus на Tesla – доведе до промяна на играта поради множество причини:

– Tesla се стреми да направи андроида достъпен;

– Tesla вече произвежда достъпни полуавтономни неща като андроиди. Пример затова са автомобилите FSD и напредъкът й изглежда обнадеждаващ.

Очаква се до 2025 г. да бъдат произведени 1000 андроиди на цена под 100 000 долара. Те ще са минимално сръчни, но прилично говорещи и ще имат способността да изпълняват определен набор от задачи.

До 2027 г. ще има милиони андроиди, които ще са създадени за под 50 000 долара. Те ще са с висока степен на сръчност, ще притежават невероятен човешки интелект и през повечето време сами ще отгатват какво се изисква от тях да направят. Ще се учат бързо и чрез 1000 домейна на App Store ще имат определена експертиза.

До 2029 г. се очакват десетки милиони, а дори и повече супер интелигентни андроиди. Очаква се цената на един от тях да бъде около 25 000 долара. Те ще имат способността и да се самоусъвършенстват.

Очаква се потенциалните ползи от тях за човечеството и планетата да са почти неограничени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст