ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Донев предаде властта на новия кабинет, Денков: Гърбина да ни е яка

Новият премиер е обезпокоен от уволнението на всички заместник-министри

В Министерския съвет се състоя официална церемония по предаването на властта.

На церемонията досегашният министър-председател Гълъб Донев посочи успехите на ръководеното от него правителство и призова новият кабинет да разчита на екипност и да уважава достойнството на държавните служители, като повтори тезата си, че администрацията се справя с предизвикателствата, когато политическата система не успява.

“С голямо удовлетворение и гордост предоставяме управлението на страната на редовно правителство. То дава надежда, че ще бъдат решавани приоритетните и основни проблеми на българските граждани и бизнес. Тази надежда може да прерасне в доверие и сигурност, ако решавате всички приоритети на България”, заяви досегашният служебен премиер Гълъб Донев при официалното предаване на властта на акад. Николай Денков в Министерски съвет.

Донев отбеляза, че за последните десет месеца служебната власт е свършила огромна по обем работа и изрази надежда, че редовното правителство ще продължи с приемственост някои от основните приоритети на служебния кабинет.

“Убеден съм и се радвам на декларираната приемственост на приоритетите и че няма да се пренебрегне постиженията и резултатите на служебното правителство. Направихме прозрачна и достъпна средата в Министерски съвет. За първи път проведохме отворени врати, за първи път български граждани влязоха в сградата на изпълнителната власт. Не се отказвайте от тази идея, нека вратите на МС стоят отворени по всяко време за българските граждани”, апелира Донев.

На финал той пожела успешна работа на новото правителство и го призова да работи в интерес на България, на българските граждани и на българския бизнес, така че България да бъде едно привлекателно място за живот на нашите деца, които са нашето бъдеще.

От своя страна новият министър-председател на България Николай Денков изрази безпокойство, че всички заместник-министри в служебното правителство са уволнени и че това може да създаде проблеми.

“Това не помага да имаме приемственост”, каза министър-председателят и добави: „Нека да погледнем не само думите, но и делата”.

Той отправи молба към отиващите си министри и заместник-министри да споделят информацията, която имат, за да може новото правителство да решава проблемите.

“Няма нищо по-нормално от това българският парламен да избере редовно правителство, което да поеме своите задължения по конституция. Действително съм изненадан, че това е проблем както за някои партии – може би това е част от тяхната пропаганда, но също и за някои институции, каквато беше президентството”, каза Денков и призова да забравим за емоциите и негативизма.

Той поясни, че в една парламентарна република приоритетите се определят от Народното събрание.

По тази причина не разбрах смисъла на този акт да бъдат освободени всички зам.-министри. Това по никакън начин не ни помага да имаме приемственост. В МОН, например, предстоят национални външи оценявания, така че нека да погледнем и делата, не само думите, отбеляза Николай Денков.

„Истината е, че за един министър успехите са важни, но по-важни са проблемите, които стоят във всяко едно министерство“, допълни още той.

На края на церемонията Денков каза:

“Ад мисля, че с “Чести”-тото вече свършихме, моята благословия е – гърбина да ни е яка, че това ни чака”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст