Международен джаз фестивал “Д-р Емил Илиев” с шест новини

“Организирането на джаз фестивала от д-р Емил Илиев бе типичен пример за спомоществователство в културната среда – един човек, следвал вътрешните си потребности и ценности, създал международен форум. Такъв тип жестове – изцяло на добра воля и без комерсиална цел – трябва да бъдат подпомагани по всякакъв начин.”

Това обяви доц. Георги Лозанов – домакин на пресконференцията в БТА, на която бе обявена тазгодишната програма на Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”.

Като наговорили се, кметът на община Самоков Владимир Георгиев заяви, че ръководството на общината е длъжно да подкрепя подобни събития, като фестивалът е напълно безплатен и той е важно място за обмяна на идеи.

Основният двигател на събитието – съпругата на покойния д-р Емил Илиев – д-р Татяна Илиева обясни защо е избрала община Самоков и курортния комплекс “Боровец” за провеждането на джаз вечерите. Музиканти от чужбина й признали в благодарствени писма след първото издание на фестивала след кончината на съпруга й, че неговото разположение е изключително удобно – намира се само на 50 км от софийската аерогара. Освен това Самоков е град на възрожденци – град с утвърдени културни традиции и забележителности, град с прекрасна инфраструктура – с благоприятни условия за отдих и туризъм, подчерта д-р Илиева.

Не на последно място гражданите на Самоков имат специално отношение към джаза и това проличало в начина им, по който се отнесли към паметната вечер, в която на миналогодишното издание на фестивала – през 2022 г. – те почели паметта на съгражданина си – пианистът и композиторът Румен Тосков – Рупето.

След тези въвеждащи думи, д-р Татяна Илиева обяви шестте големи новини за тазгодишното издание на Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”.

Първа новина – тази година той ще продължи шест дни: от 4 август (петък) до 9 август (сряда).

Втора новина – всяка фестивална вечер ще е с по три, а не както досега с две концертни изпълнения.

Трета новина – ще има две двойки водещи – освен атрактивните олицетворения на красотата и ума – режисьорът Борис Панкин и радиожурналистът Николай Захариев – за настроението на гостите ще се погрижат артистичната дъщеря на д-р Емил Илиев и д-р Татяна Илиева – Лилия Илиева, както и многообещаващият пианист – десетокласникът от Американския колеж – Светлозар Димитров.

“И да не кажете, че сме го обърнали на семеен фестивал”, пошегува се д-р Татяна Илиева и уточни, че дъщеря й владее свободно английски и ще въвежда без проблем чуждестранните гости в случващото се на сцената.

Четвърта новина – в един от дните на фестивала ще има специална рок програма. Ще свирят рок квартетът “Калибърти” и “Дърти пърчис”. Идеята е на радиожурналиста Николай Захариев, който сравнява Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев” с фестивала в Монтрьо и смята, че за още по-голяма прилика концертното събитие трябва да се разшири в посока всички стилове и жанрове.

Пета новина – на 5 август, събота, от 11.30 часа, в Художествената галерия в Самоков всички желаещи ще могат да се срещнат с носителя на “Букър” – писателят Георги Господинов. Д-р Татяна Илиева уточни, че той се е съгласил да гостува на фестивала още преди да спечели престижната награда.

Шеста новина – фестивалът вече си има химн. Той е създаден от композитора Ангел Котев.

Ето и самата програма на Международния джаз фестивал д-р Емил Илиев

Ден първи – 4 август, петък

Откриване в 19.00 часа:

Бигбенд Благоевград и солисти: Христина Кацарска, Мариана Костова – България

През 2023 г. благоевградският Бигбенд празнува своя 30-годишен юбилей и заради това откриването на фестивала е поверено на него. Техен специалист гост солист ще бъде победителката в “Гласът на България” от 2022 г. Жаклин Таракчи.

Михаил Йосифов & Новините в джаза: Велека Цанкова, Лъчезар Кацарски – България

Музикантите ще представят най новия си проект, изпълнен с много латино ритми.

Манал Ей Фейтури и V.S.O.P. (Варна суинг оркестра проджект) – Великобритания и България

Британката Манал Ей Фейтури ще посвети концертното си изпълнение на Уитни Хюстън, като ще припомни на публиката 13 хита на американската звезда.

Ден втори – 5 август, събота

“Пресечни точки” – септет – Германия/България

От миналата година в рамките на фестивала е въведено ново направление – “Класика в джаза”. При тазгодишното издание то ще се надгради от класическата челистка, живееща от 20 години в Германия и Швейцария – Линда Манчева.

Васил Петров и квартет VSOP (Варна суинг оркестра проджект)

Емблемата на българския джаз Васил Петров ще представи най-новия си проект – познати класически джаз и латино парчета в нов аранжимент.

Ден трети – 6 август, неделя

Калибърти – рок квартет

Зона Це – квартет

Стоян Янкулов – Стунджи от група „Зона Це“, който присъстваше на пресконференцията, призна, че очаква с нетърпение деня, в който ще се качи на сцената на фестивала. Той поясни, че от 2016 г. правят концерти в памет на Васил Пармаков. В момента записват нов албум заедно с Веселин Веселинов – Еко, в който ще бъдат включени композиции на покойния джаз музикант. Предвиждат на фестивала заедно с новите попълнения – Мирослав Иванов – китара и Васил Спасов – клавишни инструменти – да изпълнят теми и сола на Васил Пармаков, които никой досега не е чувал.

Дърти пърчис

Ден четвърти – 7 август, понеделник

Братя Владигерови – квартет – Австрия/ България

Братя Васерфур – квартет – Германия

Джайв Ейсис – Великобритания

Ден пети – 8 август, вторник

Джазаница – квинтет – България

Борислав Петров от фолк джаз групата “Джазаница”, който също присъства на пресконференцията, разказа как години наред неговата формация е била респектирана от “батковците” от “Зона Це” на Стоян Янкулов – Стунджи. Ето защо той не очаквал, че още на първата година от своето съществуване формацията му ще бъде поканена да свири на джаз фестивала от д-р Емил Илиев. За тази година Петров обеща да накара всички гости на фестивала да се хванат на право хоро на фона на джаз ритми.

Четвърти елемент – секстет – Индия

Роберто Фонсека – трио – Куба

Ден шести – 9 август, сряда

Надя Тончева и квартет

Мат Бианко – Великобритания

В заключение д-р Таня Илиева обяви, че освен джем сешъните, с които ще завършва всяка фестивална вечер сред трите концерта, тази година ще продължи и лятната джаз академия за деца. Заради миналогодишния си успех тя ще е с обогатена програма. Учителят по джаз тази година ще бъде Виолета Ангелова. Възпитаниците на академията ще получат и подаръци, и сертификати.

Освен това ще бъдат връчени награди за млад джаз изпълнител и за джаз група. Д-р Татяна Илиева обяви, че със съдействието на председателя на Съюза на българските композитори – Ценко Минкин работят за официализирането на тези награди с името “Д-р Емил Илиев”.

И като стана дума за награди, ще отбележим, че на пресконференцията присъства и Боян Славенков, инициаторът на предложението до президента Румен Радев д-р Емил Илиев да бъде награден посмъртно с ордена “Свети свети Кирил и Методий”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст