ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иван Нейков: Огромният дефицит пред всички, които ще правят бюджета, е липсата на време

Иван Нейков

“Задачата пред кабинета “Денков” е едновременно да ограничи разходите и да увеличи приходите”

“Върви една линия на дезинформиране, че пенсионерите са най-нуждаещите се хора”

“Бюджетът има два важни инструмента – ограничаване на разходите и увеличаване на приходите. Това правителство ще бъде изправено пред задачата едновременно да намери и двата инструмента”.

Това каза пред БНР социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър.

Той подчерта, че в друга обстановка и при нормално създаване на правителство, нещата не стоят така, но:

“Огромният дефицит, пред който е министърът на финансите, а и всички, които ще правят бюджета, е липсата на време. Бюджет 2023 трябваше да е готов вчера и упрекът винаги ще е, че се мотаят и закъсняват. Когато се работи под такъв натиск, решението е да намериш най-малкото зло, а то е да дадеш отговор на тези, които най-много викат, а те не винаги са най-нуждаещите се”, обясни той.

Нейков подчерта, че големият дефицит в социалната сфера е липсата за реална справедливост.

“Върви една линия на дезинформиране, че пенсионерите са най-нуждаещите се хора, а си затваряме очите, защото не искаме да кажем, че близо 70% от цялото богатство на България – и индустриална собственост, и жилищна и селскостопанска собственост – е притежание на пенсионери. Само че ние това не го броим за собственост, а гледаме колко пенсия вземаш. За много пенсионери пенсията е само един от доходите. Едно младо семейство, което се грижи и за деца, ако е на минимална работна заплата, е в много по-тежка ситуация”, коментира експертът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст