ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГКПП “Рудозем-Ксанти” не работи по вина на гръцкия партньор

рудозем-ксанти

Граничният контролно-пропусквателен пункт „Рудозем – Ксанти“ все още не работи. И за първи път България няма вина за това, посочи Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, на въпрос на депутата Ангел Георгиев за състоянието на този порект. Вината е от страна на Гърция. Това се случва след няколко отлагания от страна на южната ни съседка.

Когато ГКПП „Рудозем-Ксанти“ заработи, през него ще бъде възможно преминаването на моторни-превозни средства до 3.5 тона.

Проектът е с водещ партньор от гръцка страна – Егнатия Одос, и български партньори – Областна администрация Смолян и Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проектът е съфинансиран от Програмата за сътрудничество Интеррег V-A Гърция – България 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, но е прехвърлен в следващия програмен период

ГКПП „Рудозем – Ксанти“ е от изключително значение за развитие на трансграничния регион, като се очаква да даде тласък на туризма и засилване на икономическите връзки на хората и бизнеса между двете страни на границата. 

Българският участък вече е готов, но вместо да носи приходи, сега трябва да се отделят пари от бюджета за охрана и поддръжка на завършения граничен пункт, докато бъде отворен за преминаване. 

Все още не е завършен пътен участък от 8 км от Димарин до границата с България. Фирма „Актор“ трябва да изпълни проекта, като има договор от 2018 г. и трябваше да приключи до 24 месеца, но все още не е изпълнен.

От гръцка страна са информирали, че сега се избира нов строител за този пътен участък и с него ще се подпише договор. Има нов срок – края на тази година, но едва ли ще се изпълни, посочи министър Андрей Цеков.

В същото време България е изпълнила своята част от проекта. Но тъй като не влиза в действие той само трупа разходи – за подръжка, охрана, ел.енергия, за оборудване на пункта и други. Заедно с това Агенция „Митници“ и Гранична полиция са избрали и назначили служители. За тях се правят разходи за заплати, за командировъчни и други. От август 2021 г. до момента този проект е глътнал 2 470 000 лева за директни и индиректни разходи.

България е поставила въпроса за забавянето през комитета по наблюдение, но резултат няма. Министър Андрей Цеков отбеляза, че България ще подготви специално писмо до Европейската комисия. От това забавяне страда българският бизнес в региона.

„В край на сметка, ако България влезе в Шенген, Граничният контролно-пропусквателен пункт „Рудозем – Ксанти“ ще стане ненужен“, заключи министър Андрей Цеков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст