Започва почистването на надрасканите сгради в София

Вече се изпълнява програмата, предложена от председателя на Столичния общински съвет за почистване на градската среда от безразборни драсканици. Тя е одобрена от съвета и в момента се почистват пространства в центъра на София. Става въпрос за две места в центъра на града – на стената на парка на НДК откъм ул. “Фритьоф Нансен“, в подлеза на НДК и на фасади на сгради на ул. “Оборище“ и бул. “Васил Левски“.

Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Председателят на Съвета посочи, че новото е, че напълно безплатно се почистват части от фасади на жилищни сгради по желание на собствениците в тях. 

„Необходимо е решение на етажната собственост и подаване на заявление до Столична община, в което се посочва и какъв да е цветът на замърсената част от фасадата. Досега сме получили 10 заявления и организираме почистването на първите пет сгради. Първата почистена е тази на “Оборище” и бул. “Васил Левски”“, обясни Георгиев и призовава гражданите да бъдат активни.

От пресцентъра допълниха, че изпълнението на програмата ще продължи през цялото лято, за да могат да бъдат почистени повече сгради и да се върне обликът на красива София. На страницата на общината е публикуван формуляр за кандидатстване и подробни указания.

Почистването на надраскани обществени обекти, места, както и на фасади на сгради се извършва от екипи съвместно със Столичния инспекторат.

„В същото време сме помислили и за графити артистите, защото трябва да правим разлика между вандализма и изкуството. Предвидили сме по-бързи процедури за изображения по фасадите и поставяне на специални стени в някои паркови пространства за свободно рисуване“, уточни Георгиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст