ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обменът на рубли в криптопарите Tether е скочил по време на метежа на Пригожин

Обменът на руски рубли във виртуалната валута Tether е скочил многокртно по време на метежа на бойците на Евгений Пригожин от паравоенното формирование “Вагнер”. Ръстът на изтъргуваните обеми е достигнал 277% в хода на усилията на руснаците да открият алтернатива на отслабващата национална парична единица.

Опитът за преврат на Пригожин – първият от три десетилетия насам – хвърли сянка на съмнение върху способността на руския президент Владимир Путин да удържи едноличната си власт. Все пак, бунтът бе прекратен, а “Вагнер” се прехвърли в Беларус и вече е грижа на президента Александър Лукашенко.

На 24 юни – денят, в който бойците на Пригожин тръгнаха към Москва, дневният търговски оборот рубла/Tether е скочил рязко – до равностойността на 14.7 млн. щ. долара или с 277% повече от 3.9 млн. долара на 23 юни, по информация на водещата фирма за данни за дигитални активи CCData. Tether е вид “стабилна” виртуална валута (stablecoin), която следва движенията на щатския долар и позволява на търговците да местят активи във и от криптопазара. Ден по-късно – на 25 юни, когато Пригожин заповяда на войските си да спрат похода след сделка с Путин, изтъргуваните обеми в двете валути са се върнали под 3 млн. долара.

Скокът се дължи на изтеглените от руснаците над 1 млрд. щ. долара от местни банки, по данни на “Банк России”. Руската парична единица е загубила почти една трета от пазарната си оценка от декември 2022-а насам и се разменя срещу почти 92 рубли за един щ. долар към края на юли.

Фиксираните към долара криптовалути могат да осигурят алтернативен начин за съхранение на стойността в стопанства под сурови санкции. Бенефициентите на сделките не са известни, но движенията рубла/Tether “подкрепят твърдо идеята, че виртуалните пари се използват от престъпни актьори, опитващи се да играят извън традиционните финанси”, посочва Чарли Купър – бивш главен оперативен директор на американската Комисия за търговия на фючърсни контракти.

Тревогите за връзките между цифровите активи и престъпните елементи се подсилват от набиращия все по-голям опит режим на Северна Корея, който разчита на криптовалутите да помогнат за финансирането на незаконната програма за балистични оръжия на страната. В началото на годината щатските власти арестуваха руския основател на криптоборсата Bitzlato, описвана от оторизираните органи като “изключително важен финансов източник” на тъмната мрежа.

През юни Европейският съюз одобри 11-и пакет от санкции срещу Русия, увеличавайки натиска срещу Москва заради войната в Украйна. Което е подтикнало руснаците да прехвърлят активи в криптовалути в очакване на по-нататъшно засилване на ограниченията. Подобно явление е било наблюдавано и в Афганистан след като талибаните са си върнали властта. Отчетеният оборот на 24 юни е най-висок за двете парични единици от юли 2022-а когато е скочил до над 21 млн. долара.

Междувременно, набирането на частни крипто средства в полза на Украйна е надхвърлило руския еквивалент в съотношение 44:1 през последната година, по данни на фирмта за анализи от бранша Elliptic. За различни про-украински каузи са били дарени над 200 млн. щ. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст