До края на 49-ия парламент депутатите ще заседават в Партийния дом

Парламент - сградаПартиен дом

49-то Народно събрание ще се премести за постоянно в Партийния дом. Това стана ясно от изявление на председателя на парламента Росен Желязков, който заедно с представители на администрацията показа на журналисти как ще бъдат разпределени пространствата в новата пленарна зала.

Първото пленарно заседание след ваканцията – на 7 септември, ще е в тази сграда.

В края на последния си управленски мандат ГЕРБ премести парламента в сградата, която е в непосредствена близост до Министерския съвет и Президентството. С идването на власт на “Продължаваме промяната” през през 2022 г. депутатите отново се завърнаха в по-малката сграда, разположена на площад “Народно събрание” №2.

Парламент нова зала

Снимка: Пленарната зала в сградата на бившия Партиен дом след ремонта

След като при предходния опит медиите бяха затворени в приземния етаж, без достъп до депутатите, този път администрацията е намерила решение, което дава повече достъп на медиите до депутатите. Журналистите няма да са затворени в “подземието” на първия етаж, помещенията им за работа вече ще са на втория. Те ще имат достъп до единствения вход на народните представители и в помещението пред пленарната зала. Предстои премахването на чиповете, които сега спираха свободното движение в асансьорите. Една от залите в бившия Партиен дом ще стане конферентна – за пресконференции, брифинги и заседания на групите.

Причината за промяната, по думи на председателя на Народното събрание е, че традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт заради редица проблеми – с отоплителната инсталация и канализация, инженерната инфраструктура и други. “Има изтичане на фреон, има големи загуби на вода, трябва да се направи обследване и сериозна реконструкция на отоплителната система. Другата сграда не е ремонтирана десетилетия, а е културна ценност”, обясни Росен Желязков. Той добави, че най-належащ е ремонтът на покрива. Според него има напредък по осигуряване на достъп на журналистите и това е видимо.

Желязков допълни, че условията за работа в Партийния дом ще бъдат още по-добри. По думите му тук не става въпрос за комфорт и лукс, а за възможност да се работи в една по-достъпна среда.

Председателят на парламента заяви, че не става дума за временно преместване, тъй като ремонта на сградата ще продължи, по негови думи, най-малко 3 години.

Желязков припомни, че решението за преместването е дошло още в 48-я парламент, но краткият му живот е попречил това да се случи. Той поясни, че необходимостта от промяна среща разбиране във всички парламентарни групи освен в тази на “Има такъв народ”.
Председателят на НС обясни на медиите, че няма да има нови разходи по преместването и добави, че системата за гласуване от настоящата сграда ще бъде преместена в тази на площад “Александър I”. Предстои изграждането на комуникационна видео и аудио конферентна система, което ще отнеме време.

Желязков е на мнение, че след като са дадени такива съществени разходи по ремонта на сградата на бившия Партиен дом – близо 43 млн. лв., то не бивало тя да стои празна.

Председателят на парламента коментира, че алпинистите, които е трябвало да махнат комунистическия герб от сградата на бившия Партиен дом са опитали да заличат символиката по “доста неудачен начин”, което е създало неприятно усещане. Според него трябва да му се намери мястото на надписа “Съединението прави силата“, защото е девизът не само на НС, а и на нацията.

Проектът

Новата пленарна зала ще разполага с 270 места и може да бъде използвана за заседания дори на Велико народно събрание. Те ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 м. Ръководството на парламента ще стои на президиум, а до него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха. Предвидени са 100 места за гости и за журналисти. Таванът на залата ще бъде стъклен, а ширината на депутатските банки – 90 см. В момента се изгражда и пристройка, където ще бъдат фоайето, стълбите и асансьорите.

Историята на Партийния дом

След преврата на 9 септември комунистическият режим започва да установява своята власт и започва и търсенето на седалища на партията. Избран е Партийният дом и след близо шест години строителни години той се превръща в събирателно ядро на партията и на администрацията. Сградата се простира на близо 40 хиляди квадратни метра и коридорите са с дължина около 3 километра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст