ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите решиха домашното насилие да се наказва и при интимна връзка

Парламент гласуване

Народните представители обсъждат на първо четене промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Парламентът прие на първо четене интимната връзка да влезе в закона за защита от домашното насилие. “За” гласуваха 144 -ма народни представители, 59 бяха “против”, 9 се въздържаха.

След гласуването Надежда Йорданова от ПП-ДБ направи предложение още днес да има второ четене, което обаче предизвика гнева на Георги Свиленски от БСП. Той репликира, че това било безочие и добави, че “изнасилват българското общество”. Той завърши с това, че според него предложението на ПП-ДБ е непочтено към парламента и към българските граждани.

“Интимна връзка” ли е “сглобката” между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, опорочени ли са били протестите срещу насилието, има ли опит да се наложи Истанбулската конвенция. Около тези въпроси мина дебатът за промени в Закона за борба срещу домашното насилие.

Депутатите се събраха извънредно, за да приемат на първо четене поправка, която включва и защита на хората, които са в интимна връзка. Проблемът е, че дефиницията на “интимна връзка” е неясен.

Всички партии се изказаха по темата освен ДПС, които за момента запазват мълчание, а ГЕРБ взеха за първи път думата и казаха, че със своето поведение извънредното заседание показват загриженост към хората в беда.

Скандалът в залата започна с обяснение и дефиниция – що е то интимна връзка и има ли тя място в закона. Стигна се и до лични обиди и нападки.

Дебатите продължават като до края на заседанието се очаква да бъдат включени и промени в НК, с които се завишават санкциите за средна и лека телесна повреда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст