ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обмислят българският да се изучава като чужд език, когато не е майчин

Янка Такева

Българският да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, обмисля Министерството на образованието. Това съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, пред БНР Варна. Такева определи идеята като изключително опасна. Тя и председателят на ромската фондация “Амалипе” Деян Колев са едни от малкото в работната група, които са против това предложение.

Според Такева това ще доведе до по-голяма сегрегация на общности. Деца на мигранти и от различни етноси трябва да получават езикова подкрепа и да имат допълнителни часове по български.

“В никакъв случай официалният ни език не може да се изучава като чужд в страната ни”, категорична е Такева. Тя даде пример с другите държави, в които деца чужденци наваксват с езиковата подготовка, за да се интегрират по-лесно.

Над 2000 са украинските деца, които вече са обхванати от образователната ни система. Една част от тях са интегрирани в български училища, а други посещават онлайн часове по украинската система, каза още Такева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст