ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГБИТК – 30 г. официално представителство на германската икономика в България

През 2023 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара празнува 30 години официално представителство на германската икономика в България.

През всичките тези години камарата работи за развитие, усъвършенстване и насърчаване на търговските и икономически отношения между Германия и България, като съдейства за подобряване на инвестиционния климат и  допринася за изграждането на една добре функционираща бизнес среда.

Търговският стокообмен между двете страни има дългогодишна успешна история и има огромния потенциал това сътрудничество да продължава да се развива и в бъдеще. И финансовите резултати го доказват. Германия е най-големият търговски партньор на България. За около 30 години стокооборотът между двете страни е нараснал 16 пъти, а българският износ – 23 пъти.

През миналата година двустранната ни търговия е в рекорден обем – 12 млрд. евро, като българският износ е бил за 6.7 млрд. евро, а вносът от Германия – за 5.4 млрд. евро. От 2017 г. насам България има положително търговско салдо с Германия и тази тенденция в двустранната търговия се запазва.

Успехът води до още по-голям успех. Защото всеки път, когато германска компания инвестира в България и се установи трайно в страната, това отваря вратата и за други фирми да последват нейния пример, показва опитът на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

По данни на Българската народна банка за миналата година германските инвестиции в България са били 234 млн. евро. За последните 30 години обаче общият обем на вложенията у нас от фирми от най-голямата европейска икономика е над 4 млрд. евро. Те пък са създали около 65 000 работни места. 

Този процес се наблюдава през последните 30 години. А камарата участва активно в процесите, подкрепя компаниите да стъпят тук в България и да останат. Германо-Българската индустриално-търговска камара се ангажира и с подкрепата на малки и средни компании и насърчава двустранното икономическо сътрудничество.

Германо-Българската индустриално-търговска камара е първият и основен партньор на представителите на германската икономика в България. Целта й през годините е да създава платформа за контакти, партньорства и обмен между германски и български фирми, да открива нови възможности за успешен бизнес. Заедно с това камарата предоставя широк спектър от услуги, с които да отговори на очакванията на своите германски, български и международни членове и клиенти. 

Германо-Българската индустриално-търговска камара в рамките на запазената марка за услуги DEinternational предоставя информационни разработки и консултира германски и български фирми с цел подпомагане на тяхната външнотърговска дейност.

Германо-Българската индустриално-търговска камара е официален представител за България на четири от най-големите германски панаира – Дюселдорфския, Нюрнбергския, Мюнхенския и Лайпцигския – и подпомага български изложители и посетители при интерес и участие в германските изложения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст